Home » Natura » Cercetătorii bănăţeni vor să creeze roşia perfectă

Cercetătorii bănăţeni vor să creeze roşia perfectă

Mihaela STOICA 07.16.2017
Cercetătorii bănăţeni vor să creeze roşia perfectă
După patru ani în care au căutat şi tezaurizat soiurile de tomate tradiţionale din vestul ţării, un grup de cadre didactice de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului, coordonat de prof. univ. dr. Radu Şumălan, a pornit un intens program din care să rezulte hibrizi productivi cu gust, aspect şi mai ales rezistenţă la boli.

Profesorul Radu Şumălan spune, potrivit Rador, că “ţăranul român este cel mai bun ameliorator pentru că face selecţia aceasta pe o durată îndelungată de timp, 30-40 de ani. În fiecare toamnă îşi alege acele roşii care îi plac mai mult, care au cel mai bun gust, cea mai bună aromă şi probabil forma cea mai frumoasă. Pornind de la această premisă că materialul biologic pe care noi l-am colectat este de foarte bună calitate, am încercat să rezolvăm cu precădere trei probleme: toleranţa la boli, adică să nu trebuiască să fie stropite prea des sau dacă le stropim, atunci le stropim cu tradiţionalul sulfat de cupru, să aibă productivitate rezonabilă şi să aibă un gust foarte bun.”

Prin demersul lor, dascălii bănăţeni încearcă să salveze, să îmbunătăţească şi să redea cultivatorilor de tomate din vestul României roşia bănăţeană.

Citeşte continuarea în Rador!