Home » Natură » Motivul înspăimântător pentru care femelele de cimpanzei se ascund atunci când nasc

Motivul înspăimântător pentru care femelele de cimpanzei se ascund atunci când nasc

Motivul înspăimântător pentru care femelele de cimpanzei se ascund atunci când nasc
Publicat: 28.10.2017
Până acum, savanţii cunoşteau faptul că femelele tind să se izoleze atunci când dau naştere. Odată cu descoperirea noului caz în care un mascul dominant dintr-un grup de cimpanzei sălbatici a luat şi a mâncat un pui de cimpanzeu abia născut, cercetătorii susţin că protejarea puilor stă la baza acestei decizii.

Oamenii de ştiinţă Hitonaru Nishie şi Michio Nakamura, de la Universitatea Kyoto, au relatat primul caz observat în care un pui de cimpanzeu este luat şi mâncat de un mascul adult din acelaşi grup. Comportamentul şocant le permite cercetătorilor să pună într-o nouă lumină atât comportamentul maternal, cât şi cel sexual în populaţiile de cimpanzei sălbatici, scrie Science Alert.

Este extrem de dificil pentru cercetători să facă astfel de observaţii, tocmai pentru că femelele se izolează de grup în momentul apropierii naşterii. Savanţii japonezi au avut însă noroc atunci când o femelă din grup a dat naştere fără să se despartă de grup.

Femela, numită Devota, a făcut parte din grupul respectiv în ultimii doi ani până la momentul naşterii într-o zi ploioasă din decembrie 2014; iar savanţii nu au observat niciun semn că este gestantă, astfel evenimentul a fost o surpriză.

„Întregul incident a avut loc foarte repede”

Din păcate, evenimentul s-a transformat din surpriză în şoc atunci când Darwin, un mascul dominant din grup, a luat nou-născutul şi a plecat atât de repede încât Devota nici nu a avut timp să-şi atingă puiul.

„Întregul incident a avut loc foarte repede; astfel, nu putem confirma dacă puiul era mort sau viu şi nici nu ştim sexul acestuia”, a precizat echipa în studiul publicat recent în The Amercian Journal of Physical Anthropology.

După 45 de minute, cercetătorii l-au localizat pe mascul, care începuse deja să mănânce picioarele nou-născutului. În următoarea oră, aceştia au observat şi alţi masculi care au mâncat părţile rămase în urma cinei lui Darwin.

Echipa a fost martoră la acest eveniment în timpul studierii unui grup mare de cimpanzei din Munţii Mahale de lângă Lacul Tanganyika din Tanzania. Numit simplu „grupul M”, acesta a fost urmărit din 1968 până astăzi.

De asemenea, acest comportament este întâlnit la multe primate şi apare din cauza competiţiei – uciderea unui făt care nu este al lor înseamnă că femela va fi disponibilă mai curând pentru o altă încercare de împerechere, crescând şansele masculului de a avea pui cu aceasta (acest lucru nu explică totuşi de ce trebuie să-l mănânce).

Totuşi, cazurile de canibalism indică cercetătorilor posibilul motiv care determină ca femelele să se ascundă atunci când dau naştere. Este posibil ca în cazul femelei Devota, aceasta să nu fi fost suficient de experimentată încât să se ascundă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Suntem mai apropiaţi de cimpanzei decât credem: două studii de amploare susţin că cimpanzeii sunt altruişti la fel ca omul

Comportamentul deosebit descoperit la cimpanzei. Utilizează ,,unelte” pentru colectarea apei

Scene terifiante filmate în lumea animală. Fostul lider al unui grup de cimpanzei a fost torturat şi mâncat când a încercat să-şi recapete poziţia

Oamenii au influenţat vânătoarea şi agresivitatea la cimpanzei

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase