Home » Natura » O nouă emisiune filatelică va avea tematica „cele mai otrăvitoare vieţuitoare”

O nouă emisiune filatelică va avea tematica „cele mai otrăvitoare vieţuitoare”

Descopera 12.07.2017
O nouă emisiune filatelică va avea tematica „cele mai otrăvitoare vieţuitoare”
Romfilatelia pune, joi, în circulaţie o nouă emisiune poştală cu tematica "Fauna" – "Cele mai otrăvitoare vieţuitoare".

Printre cele mai otrăvitoare vieţuitoare ale planetei sunt Caracatiţa cu inele albastre (Hapalochlaena maculosa), Broscuţa otrăvitoare aurie (Phyllobates terribilis), Meduza cutie (Chironex fleckeri) şi Taipanul deşertului (Oxyuranus microlepidotus), scrie Mediafax.

Caracatiţa cu inele albastre (Hapalochlaena maculosa) este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei. Cântăreşte în medie 38 grame şi o găsim în zone costiere stâncoase, bazine mareice etc., pe coasta de sud a Australiei. În pofida dimensiunilor mici, de până la 20 cm, caracatiţele din genul Hapalochlaena sunt cunoscute ca fiind unele dintre cele mai veninoase animale marine de pe planetă. Otrava lor, pentru care nu s-a găsit antidot, este de 1.200 de ori mai puternică decât cianura, provocând paralizie motorie şi stop respirator care pot conduce la stop cardiac. În ciuda veninului său, Caracatiţa cu inele albastre este o vieţuitoare timidă, care se camuflează până când se simte provocată să atace.

Timbrul cu valoarea nominală de 4 lei ilustrează Broscuţa otrăvitoare aurie (Phyllobates terribilis), un batracian sociabil care trăieşte pe Coasta Pacifică a Columbiei în grupuri mici de 5-6 exemplare. Mediul ideal de viaţă al acestei varietăţi de broaşte este reprezentat de pădurile tropicale situate la altitudinea de 100-200 m. Specia este diurnă, preponderent terestră. Cu o lungime de până la 45 mm, broscuţele prezintă o culoare dorsală de un galben strălucitor, portocaliu sau verde metalic, în funcţie de zona din care provin.

Cunoscută pentru veninul său extrem de puternic, Meduza cutie (Chironex fleckeri) este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Găzduită în principal de apele de coastă din Australia şi Indo-Pacific, Meduza cutie, ca şi alte specii de meduze din clasa Cubozoa, are un sistem nervos mai complex decât cel al altor meduze şi integrează o informaţie senzitivă mai bogată, având ochi capabili să formeze imagini şi să diferenţieze culori, precum şi alte organe de simţ ce o ajută să detecteze vibraţiile care o pot pune în pericol şi să-şi menţină echilibrul şi orientarea în apă. Meduza este translucidă, are un diametru de circa 15-35 cm, iar cele până la 60 tentacule pot ajunge până la 3 m lungime. Fiecare tentacul conţine milioane de celule cu mici spini veninoşi, în forma unor harpoane microscopice; celulele au un mecanism declanşat de contact, care înfige spinii în pradă. Înţepătura meduzei este foarte dureroasă, atacă inima şi sistemul nervos. Meduza cutie este vânată de către ţestoasele de mare, imune la veninul ei.

Deţinătorul celui mai puternic venin dintre toate varietăţile de şerpi de pe suprafaţa Pământului este Taipanul deşertului (Oxyuranus microlepidotus), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 16 lei, specie endemică pentru zonele aride şi stâncoase din centrul şi sudul Australiei. De talie mare, cu o lungime cuprinsă între 1,8-2,5 m la maturitate, Taipanul deşertului îşi adaptează coloritul în funcţie de anotimp, fiind mai deschis la culoare în sezonul cald şi mai închis în cel rece. După unele estimări, veninul taipanului este de circa 70 de ori mai puternic decât al cobrei regale şi acţionează foarte rapid. O singură muşcătură a acestuia poate ucide aproximativ 110.000 de şoareci, iar un om muşcat poate muri în 45 minute. Veninul acţionează asupra sistemului nervos şi paralizează sistemul respirator.