Home » Natură » Şobolanul-cârtiţă golaş, animalul bizar cu calităţi speciale, poate învinge moartea

Şobolanul-cârtiţă golaş, animalul bizar cu calităţi speciale, poate învinge moartea

Publicat: 02.02.2018
Şobolanul-cârtiţă golaş, animalul bizar cu calităţi speciale, poate învinge moartea
Un nou studiu al cercetătorilor de la Calico Labs, finanţat şi susţinut de Google, îşi propune să dezlege secretele îmbătrânirii cu ajutorul şobolanului-cârtiţă golaş, care are telomeri unici.

Telomerii sunt capetele care protejează ADN-ul şi nu îi permite să se deterioreze, dar şi aceştia devin deterioraţi odată cu trecerea timpului, scrie Popular Science.

Odată ce telomerii dispar, celulele nu mai pot crea un nou ţesut. Procesul este cunoscut în termeni populari drept îmbătrânire. Totuşi, „şobolanul-cârtiţă golaş pare să fie capabil să-şi protejeze telomerii”, a precizat Stan Braude, de la Universitatea Washington, care nu a participat la studiu. „Pot avea mai multe cicluri celulare, ceea ce este un truc interesant”. Savanţii încă nu ştiu de ce au această abilitate, dar cel mai probabil această problemă va fi abordată în următorul pas al cercetării.

Poate fi rezultatul evoluţiei, susţine Braude. Şoarecii, spre exemplu, sunt mereu în pericol, astfel prioritatea lor este să se înmulţească mult şi repede, ceea ce nu lasă loc selecţiei naturale să aleagă trăsături care îi pot ajuta să trăiască mai mult.

Spre deosebire, şobolanii-cârtiţă golaşi se află în siguranţă în sălbăticie odată ce stabilesc o colonie în pământ. Prădătorii ajung cu dificultate în casele lor, iar dieta lor pe bază de rădăcini face ca aceştia să părăsească foarte rar cuibul. Regina coloniei, precum cea a unui stup de albine, este păzită de lucrători. Din punct de vedere evolutiv, trăsăturile asociate cu longevitatea pot fi selectate în detrimentul celor de înmulţire rapidă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

S-a descoperit cum poate şobolanul-cârtiţă golaş să supravieţuiască fără oxigen, iar rezultatul este extrem de bizar

Cu un pas mai aproape de tinereţea fără bătrâneţe

A fost descoperită capacitatea unei gene de a încetini procesul de îmbătrânire şi a-l inversa

Secrete anti-îmbătrânire de la cel mai longeviv medic din lume. La 103 ani, doctorul japonez este în plină activitate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase