Stratul de ozon nu se reface în unele dintre cele mai populate zone de pe glob. Miliarde de oameni ar putea fi expuşi razelor UV ce provoacă tumori

08 02. 2018, 00:05

În cadrul cercetărilor anterioare a fost descoperit că stratul de ozon a început să se refacă în jurul polilor datorită eforturilor din 1980 până astăzi de diminuare a emisiilor de chimicale. Însă conform Mail Online, specialiştii au descoperit recent că stratul de ozon, substanţă ce absoarbe radiaţiile UV ale soarelui se degradează mult mai rapid în zonele de latitudine joase, unde trăiesc majoritatea oamenilor. 

Efectele acestui declin ar putea afecta miliarde de persoane din cauza radiaţiilor UV care se propagă în mare parte în zona ecuatorială unde soarele este mai puternic. Specialiştii nu ştiu încă ce provoacă acest declin, dar una dintre ipoteze sugerează că substanţele precum VSLS din chimicalele industriale ar fi de vină. 

”Stratul de ozon a suferit un declin puternic din 1980 până astăzi. Deşi interzicerea utilizării unor chimicale a ajutat la refacerea stratului de ozon în regiunea polilor se pare că aceleaşi efecte nu pot fi vizibile şi în alte regiuni,” a declarat profesorul Joanna Haigh din cadrul Institutului Grantham din Londra. 

Pentru a studia fenomenul, specialiştii au dezvoltat un nou algoritm ce combină diferite date colectate de sateliţi din 1985 până astăzi. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Gaura din stratul de ozon al Pământului se vindecă, conform unui studiu UNIC
 
Două fenomene dezastruoase care au salvat Pământul de la distrugere
 
Gaura din stratul de ozon din regiunea Antarcticii a atins dimenisunile observate în 1988: ”Este extrem de redusă”
 
Stratul de ozon este din nou ameninţat de poluare, chiar după ce începuse să îşi revină. ”Descoperirea este înfricoşătoare”