Home » Natură » Descoperire care rescrie istoria vieţii pe Pământ. Plantele sunt cu 100 de milioane de ani mai vechi decât se credea anterior

Descoperire care rescrie istoria vieţii pe Pământ. Plantele sunt cu 100 de milioane de ani mai vechi decât se credea anterior

Publicat: 21.02.2018
Descoperire care rescrie istoria vieţii pe Pământ. Plantele sunt cu 100 de milioane de ani mai vechi decât se credea anterior
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bristol a scos la iveală că scara timpului evoluţiei plantelor este mai mare cu 100 de milioane de ani, acest grup de organisme colonizând planeta acum 500 de milioane de ani.

Noul studiu, care a fost publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences, indică o vechime mai mare a plantelor, faţă de data de 420 de milioane de ani care se credea anterior că reprezintă momentul apariţiei plantelor, relatează Science Daily.

Echipa a folosit o metodologie de „ceas molecular”, care combină dovezi ale diferenţelor genetice dintre speciile vii şi vârsta strămoşului comun pentru a stabili scara evolutivă care poate vedea dincolo de lispurile în dovezile fosile.

„Răspândirea globală a plantelor şi adaptarea la viaţa pe uscat a dus la o schimbare a climei ce a rezultat în ultimă instanţă la o reducere dramatică a nivelului de dioxid de carbon din atmosferă şi a răcirii globale”, a precizat Jennifer Morris, co-autoarea studiului.

„Recordul fosil e prea incomplet pentru a fi un ghid de încredere pentru a data originea plantelor de uscat. […] Rezultatele noastre arată că strămoşii plantelor de uscat existau în Cambrianul mediu, vârstă similară cu primele animale de uscat”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

În viitor, plantele luminescente ar putea înlocui becurile

Antarctica a fost acoperita de plante uriase

Originea vieţii pe Pământ, dezvăluită de noi experimente

Istoria animată a vieţii pe Terra, „comprimată” într-o singură zi (VIDEO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase