Home » Natură » VIDEO. Peştele pescar: animalul bizar cu un proces de împerechere şi mai bizar care a uluit biologii. ”Nu am mai văzut nimic asemănător”

VIDEO. Peştele pescar: animalul bizar cu un proces de împerechere şi mai bizar care a uluit biologii. ”Nu am mai văzut nimic asemănător”

VIDEO. Peştele pescar: animalul bizar cu un proces de împerechere şi mai bizar care a uluit biologii. ”Nu am mai văzut nimic asemănător”
Publicat: 24.03.2018
Peştii pescari, sau Lofiiformele, cu înfăţişarea lor înfricoşătoare, sunt printre cei mai stranii locuitori ai adâncurilor oceanelor. Savanţii i-au văzut foarte rar în mediul lor natural. De aceea, un nou video, realizat în apele din jurul Insulelor Azore ale Portugaliei, a uimit atât publicul, cât şi biologii. Imaginile reprezintă împerecherea dintre o femelă şi un mascul, care are dimensiuni mult mai reduse.

Femela, care iese în evidenţă prin dimensiune şi prin filamente lungi, albe şi curbate, are un mascul lipit sub ea, care este un furnizor permanent de spermă, scrie Science Magazine.

„Am studiat aceste animale aproape toată viaţa mea şi nu am văzut nimic asemănător”, a precizat Ted Pietsch, cercetător la Universitatea Washington din Seattle care studiază peştii din adâncurile oceanelor.

Multe lucruri pe care le ştim despre aceşti peşti provin de la specimenele moarte găsite în plasele pescarilor. Deşi au fost descrise mai mult de 160 de specii, doar câteva înregistrări în mediul lor natural au putut fi efectuate, iar acesta este primul care arată o pereche. „Aşadar, poţi vedea cât de rară şi importantă este această descoperire”, a afirmat Pietsch. „Pentru mine a fost şocantă”.

Imaginile au fost surprinse în 2016 la o adâncime de 800 de metri de exploratorii Kirsten şi Joachim Jakobsen, aflaţi într-un submersibil. Abia acum, după o serie de studii, au fost făcute publice.

Specia a fost ulterior identificată ca Caulophryne jordani, care face parte din grupul peştilor pescari. „Orice pradă care s-ar fi apropiat de acele filamente ar fi fost mâncată de femelă”, a precizat Pietsch. „Nu-şi pot permite să rateze hrana, întrucât aceasta este foarte puţină aici”. Astfel, acele aţe au un rol similar cu cel al pânzelor de păianjen. Spre deosebire de păianjen, filamentele peştelui emit lumină, ceea ce ar atrage prada – ceva ce din nou, nu a fost observat până acum. Pietsch suspectează că lumina provine chiar din animal şi nu este captată din mediul extern, dar este greu de precizat cu exactitate.

De asemenea, micul mascul este o parte cheie din descoperire. Precum alte specii de peşti pescari, C. jordani formează o pereche permanentă – odată ce un mascul găseşte o femelă, acesta muşcă din ea, eventual fuzionând cu ţesutul ei şi masculul este practic absorbit, fiind susţinut de organismul mai mare. Savanţii au văzut această fuzionare în exemplarele moarte, dar este prima dată când au putut observa pe viu strategia bizară de împerechere.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Omul care a prins cei mai multi pesti diferiti din lume

Peştii-dragon, creaturile bizare ale mării care sunt prădători feroce – VIDEO

Experimentul care schimbă tot ce ştiai despre peşti. Descoperirea uluitoare a cercetătorilor

O specie bizară poate oferi remediul împotriva diabetului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase