Home » Natură » A fost înregistrată cea mai scăzută temperatură de pe Pământ. ”Trebuie să fii extrem de atent să nu-ţi îngheţe părţi ale plămânilor atunci când respiri”

A fost înregistrată cea mai scăzută temperatură de pe Pământ. ”Trebuie să fii extrem de atent să nu-ţi îngheţe părţi ale plămânilor atunci când respiri”

A fost înregistrată cea mai scăzută temperatură de pe Pământ. ”Trebuie să fii extrem de atent să nu-ţi îngheţe părţi ale plămânilor atunci când respiri”
Publicat: 01.07.2018
Cât de mult pot scădea temperaturile de pe Pământ? Aparent mult mai mult decât se credea anterior. Un nou studiu în care au fost analizate datele furnizate de sateliţi, care au înregistrat o temperatură de -98 de grade Celsius, în văile din Antarctica, sugerează că temperatura poate scădea în această zonă aproape de -100 de grade Celsius.

Temperatura este mult mai scăzută decât recordul înregistrat anterior, de -93 de grade Celsius, în aceeaşi zonă. Conform Science Alert, specialiştii au ajuns la noul record după ce au analizat datele furnizate de sateliţi privind temperaturile de pe platoul estic al Antarcticii, ce acoperă regiunea Polului Sud. 

Astfel, cea mai scăzută temperatură înregistrată a fost de -98 de grade Celsius. „La o astfel de temperatură cred că orice respiraţie este dureroasă, trebuie să fii extrem de atent să nu-ţi îngheţe părţi ale gâtului şi plămânilor atunci când respiri”, a declarat Ted Scambos din cadrul Universităţii din Colorado. 

Aceste temperaturi au fost înregistrate la o adâncime de 3 metri în micile segmentări ale gheţii. Temperatura înregistrată recent nu este aceeaşi cu cea de la nivelul solului înregistrată de staţia meteo Vostok din Rusia. Atunci au fost înregistrate -89 de grade Celsius în iulie 1983. 

Noile temperaturi au fost înregistrate cu ajutorul sateliţilor, în acest caz fiind vorba de temperatura suprafeţei Pământului şi nu cea a aerului de deasupra solului. 

Însă ambele tipuri de măsurrători sunt utile cercetătorilor. Staţiile meteo pot înregistra temperaturile exact în zonele în care se află, în timp ce sateliţii acoperă o zonă mult mai vastă. Secialiştii afirmă că existenţa aerului extrem de uscat a favorizat scăderea temperaturilor până la punctul de -98 de grade Celsius. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase