Home » Natură » Urmele unui continent străvechi au fost descoperite sub stratul de gheaţă din Antarctica

Urmele unui continent străvechi au fost descoperite sub stratul de gheaţă din Antarctica

Publicat: 09.11.2018
Cercetătorii au descoperit rămăşiţele unui continent străvechi ascuns sub stratul de gheaţă al Antarcticii. Cu ajutorul satelitului de cartografiere al Agenţiei Spaţiale Europene, cercetătorii au putut analiza substratul de gheaţă.

Descoperirile publicate în jurnalul Scientific Reports sugerează că sub stratul de gheaţă există nenumărate rămăşiţe ale unor continente străvechi. Conform Newsweek, acestea fac parte din litosferă, alcătuită din scoarţă şi mantaua superioară a Pământului, şi se găsesc de obicei în centrul plăcilor continentale din prezent.

Prin studierea acestor structuri, cercetătorii pot înţelege istoricul Pământului şi modul în care ar putea evolua în viitor. Satelitul Gravity Field şi Ocean Circulation Explorer, operaţi de ESA, au fost lansaţi în 2009 pentru măsurarea gravitaţiei Pământului. În timpul ultimului an, satelitul s-a aflat la o altitudine de aproximativ 254 de kilometri, astfel a reuşit să realizeze măsurători extrem de precise. Cu ajutorul informaţiilor, echipa a construit o imagine 3D a litosferei de sub Antarctica.

Cartoanele sunt părţi străvechi ale litosferei provenite din nuclee străvechi ale continentelor. Prin înţelegerea structurii şi a longevităţi lor putem determina fenomene ale istoriei timpurie a Pământului şi evoluţia lui”, a declarat Jorg Ebbing din cadrul Universităţii Kiel din Germania. „Antarctica este încă un tărâm neexplorat în ciuda observaţiilor seismologice, nu ne aşteptam să descoperim că zona estică a Antarcticii este atât de eterogenă”, a adăugat el.

Credit-KIEL UNIVERSITY/BAS

Deoarece Antarctica este acoperită de gheaţă, obţinerea probelor de roci nu este posibilă. Însă specialiştii au încercat să afle modul în care s-a rocile s-au deplasat de-a lungul istoriei prin analizarea continetelor vecine, Australia şi America de Sud. Descoperirea recentă indică faptul că vestul Antarcticii are o scoarţă şi o litosferă mai subţire faţă de cea a estului Antarcticii.

„Noua descoperire ne dezvăluie diferenţe fundamentale în litosfera de sub estul şi vestul Antarcticii, fiind complementare cu descoperirile seismologice anterioare. De asemenea, am descoperit şi o complexitate majoră în interiorul estului Antarcticii ce sugerează că zona reprezintă un mozaic realizat din vechi cratoane şi oregene (regiuni vaste unde au avut loc mişcări seismice. Unele dintre aceste regiuni au legături clare cu foste continente ce s-au desprins din supercontinentul Gondwana”, a declarat coautorul studiului Fausto Ferraccioli,din cadrul organizaţiei britanice de Supraveghere a Antarcticii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Secretele Zeelandiei, continentul pierdut al Terrei, elucidate în urma unor forări

Descoperirea care răstoarnă toate cunoştinţele despre geografie. S-a găsit un nou continent

Continentul Antarctica se înalţă, iar motivul este îngrijorător

Cum arată continentul pe care oamenii nu l-au văzut niciodată cu adevărat? (VIDEO)

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase