Home » Natură » De ce are pisica limba atât de aspră. Trăsătura este întâlnită şi la felinele mai mari

De ce are pisica limba atât de aspră. Trăsătura este întâlnită şi la felinele mai mari

De ce are pisica limba atât de aspră. Trăsătura este întâlnită şi la felinele mai mari
Publicat: 21.11.2018
Iubitorii de pisici ştiu că, în momentul în care acestea se curăţă, limba lor devine aspră. Cercetătorii au utilizat mai multe instrumente pentru a observa, în detaliu, acest proces.

Specialiştii au descoperit cu ajutorul scanărilor high-tech că limba pisicii are la suprafaţă mici cârlige ce transportă salivă în profunzimea blănii. Conform AP News, echipa de ingineri mecanici a declarat că descoperirea nu este o simplă curiozitate, ci poate fi utilizată pentru realizarea anumitor investigaţii, atât la animale, cât şi la oameni.

„Limba lor ne poate ajuta să aflăm cum putem distribui mai bine fluidele, cum putem curăţa mai bine covoarele sau chiar ar putea fi utilizată în domeniul medical”, a declarat principalul cercetător al studiului, Alexis Noel, din cadrul Insitutului Georgia Tech.

Pisicile petrec o mare parte din timpul în care sunt treze pentru a se curăţa. Interesul lui Noel a apărut atunci când limba pisicii sale a rămas prinsă într-o pătură. Tomografiile computerizate realizate asupra limbii pisicii au arătat că aceasta este acoperită de mici cârlige. Ele sunt plate până când este încordat un anumit muşchi ce se amplasează în poziţie verticală. Supriza cea mai mare a fost reprezentată de faptul că aceşti mici spini au o scobitură la interior, trăsătură observată şi la alte feline mai mari.

 

O pisică are pe limbă aproximativ 300 de papile ce reţin o cantitate mică de salivă care în momentul contactului cu blana este eliberată. Cercetătoarea a descoperit că lungimea micilor cârlige de pe limbă este aproape identică cu cea a firului de păr din blană. Acest lucru arată că limba pisicii a evoluat pentru ca animalul să se poată curăţa mai bine. Excepţie fiind din acest grup pisicile persane cu blana lungă. De asemenea, o cameră utilizată de specialişti a arătat că, în timp ce pisica se curăţă, saliva ce se evaporă de pe blana ei o ajută să-şi regleze temperatura corpului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Tot ce nu ştiai despre pisici şi ţi-a fost teamă să întrebi (VIDEO)

30 de lucruri neobisnuite pe care nu le stiai despre pisici

De ce pisicile te urmăresc la baie?

Adevărul despre câini şi pisici: care dintre ei este mai inteligent?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase