Home » Natură » Urme ale viermilor care trăiau la începuturile vieţii pluricelulare ilustrează imaginea unui ecosistem complex

Urme ale viermilor care trăiau la începuturile vieţii pluricelulare ilustrează imaginea unui ecosistem complex

Urme ale viermilor care trăiau la începuturile vieţii pluricelulare ilustrează imaginea unui ecosistem complex
Publicat: 09.03.2019
Acum aproximativ jumătate de miliard de ani, regiunile nordice ale Canadei erau sub apă. Se credea că fundul mării era o zonă lipsită de viaţă şi de oxigenul care ar fi trebuit să susţină organismele. Dar se pare că viermi minusculi trăiau bine-mersi în sedimente şi chiar au creat o reţea de tuneluri în solul care forma fundul mării.

Urme ale tunelurilor fosilizate au fost găsite în roci colectate acum câteva decenii din Munţii Mackenzie. Abia recent, la o nouă analiză, savanţii au găsit tunelurile, scrie Live Science.

Descoperirea aruncă o nouă lumină asupra ecosistemelor regiunii în Cambrian (acum 543 – 490 de milioane de ani), sugerând că aceste medii ar fi avut mai mult oxigen, deci mai multă viaţă decât s-a crezut anterior.

Tunelurile pe care le-au lăsat organismele nu sunt vizibile cu ochiul liber şi au fost descoperite din întâmplare. Brian Pratt, autorul principal al studiului de la College of Arts and Sciences de la University of Saskatchewan din Canada şi coautorul Julien Kimming de la Natural History Museum din cadrul University of Kansas, au găsit tunelurile atunci când colaborau la un alt studiu de anul trecut efectuat în acelaşi sit. 

„Am observat unele variaţii în luminozitate”, a precizat Pratt. A umezit suprafaţa mostrei cu alcool şi a scanat-o. Astfel, „au apărut mai multe tuneluri”, a adăugat paleontologul. Unele zone abia era străbătute de tuneluri, dar alte porţiuni de rocă era „complet mâncate” de viermi.

Formele de tunel erau conservate în mod excepţional şi nu s-au prăbuşit, ducând la ideea că sedimentul din jurul lor era ferm.

În lăţime, tunelurile măsurau de la 0,5 la 15 milimetri, fiind realizate de viermi cu lungimi ce variau între un milimetru şi dimensiunea unui deget. De asemenea, în rocă se mai aflau şi unele resturi ale corpurilor fosilizate ale viermilor, dar nu ale ocupanţilor. În excrementele găsite în găuri se află resturi ale viermilor mâncaţi de prădătorii care au realizat tunelurile.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

”Oceanul primordial” a fost recreat în laborator. Studiul va ajuta la identificarea vieţii extraterestre

Viaţa multicelulară a apărut cu 1,5 miliarde de ani mai devreme decât estimările anterioare

Chimiştii au descoperit o explicaţie plauzibilă a apariţiei vieţii de pe Pământ

Compusul chimic care le ajută pe multe femei să-şi decoloreze părul a ajutat la formarea primelor forme de viaţă de pe Pământ

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase