Prima pagină Natura

Mii de pui de pinguini imperiali, înecaţi în urma prăbuşirii gheţii pe care erau crescuţi

Adrian Popovici 05.02.2019 | ● Vizualizări: 362

Oamenii de ştiinţă au dat publicităţii faptul că în anul 2016, în Marea Weddell, parte a Oceanului Antarctic, colonia de pinguini imperiali Brunt Ice Shelf a pierdut un număr important de pui.

Raporturile date publicităţii arată că supravieţuitorii acestei tragedii nu au făcut eforturi în vederea creşterii numărului de membrii. Din păcate, un astfel de efort, spun oamenii de ştiinţă, ar fi inutil deoarece un iceberg este pe cale de a devasta locul unde este amplasată colonia, notează BBC.
 
Pierderea puilor de pinguini imperiali a fost observată de către British Antarctic Survey (BAS)- agenţia britanică care se ocupă cu monitorizarea din satelit a zonei antarctice. Doctorii Peter Fretwell şi Phil Trathan folosind imaginile din satelit.


 
Folosind imaginile din satelit, este posibil să identifici urmele animalelor, urme precum guano (excrementele), deasupra zăpezii, şi pe baza acestora să aproximeze mărimea populaţiei. Populaţia coloniei era estimată ca fiind între 14.000 şi 25.000 de perechi reproducătoare de-a lungul mai multor decenii, ceea ce reprezintă 5-9% din populaţia totală de pinguini imperiali. Iar, dispariţia unei mari părţi a acestei populaţii nu poate trece neobservată.
 
Pinguinii imperiali sunt una dintre cele mai înalte specii de pinguin şi au nevoie de bucăţi de gheaţă stabile pe care să rămână atunci când vine sezonul de împerechere, din aprilie până în decembrie. Dacă topirea gheţii vine mai devreme, atunci puii de pinguin nu vor avea penele de care au nevoie pentru a înota în apele antarctice.
 
Dr. Peter Fretwell a declarat următoarele în ceea ce priveşte gheaţa de mare pe care pinguinii o foloseau pentru colonia acestora: „Gheaţa de mare care s-a format începând cu 2016 nu a fost atât de stabilă ca de obicei. Furtunile care de obicei au loc în octombie şi noiembrie au avut loc mai devreme. Astfel, gheaţa care până atunci a fost stabilă, şi pe care pinguinii o foloseau, nu mai era de încredere”.
 
Echipa de cercetători de la BAS este de părere că pinguinii care au supravieţuit au fost puşi în faţa a două alegeri: fie au avut de ales să nu mai aibă pui în anul care a precedat tragedia sau să se mute în alte zone de reproducere, o colonie aflată la 50 de kilometri, aflată în vecinătatea gheţarului Dawson-Lambdon.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Pinguinii imperiali, ''îndoliaţi'' de moartea puiului. Imagini VIDEO remarcabile

Pinguinii preistorici erau înalţi şi zvelţi

Cea mai mare colonie de pinguini regali a scăzut în proporţie de 90%

Au apărut primele dovezi ce arată că schimbările climatice duc la conflicte

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI