Home » Natură » Semnele încălzirii globale pot fi identificate în evoluţiile condiţiilor meteorologice zilnice

Semnele încălzirii globale pot fi identificate în evoluţiile condiţiilor meteorologice zilnice

Semnele încălzirii globale pot fi identificate în evoluţiile condiţiilor meteorologice zilnice
Publicat: 15.01.2020
Cercetători din Elveţia sunt de părere că „urmele” schimbărilor climatice pot fi identificate constant în evenimentele meteorologice începând cu 2012.

Aşa cum învăţăm în şcoala generală, vremea este definită ca evoluţia condiţiilor atmosferice într-un interval şi areal geografic limitat, în timp ce  clima este definită prin variaţia aceloraşi condiţii dar pe un interval temporal mult mai extins. Între aceşti termeni adesea pot avea loc confuzii, în unele cazuri din greşeală, în alte cazuri în mod voit. O astfel de situaţie a avut loc în anul 2015, atunci când un membru al Congresului SUA a adus un bulgăre de zăpadă în plen pentru a demonstra că nu există încălzire globală. Din punct de vedere formal, eroarea acestuia a constat în folosirea unui caz singular (bulgărele) pentru a argumenta că un fenomen complex precum încălzirea globală nu există.

Cercetătorul elveţian Reto Knutti, climatolog, a declarat pentru The Washington Post, citat de către Science Alert, că în prezent, în ceea ce priveşte problemele de climă cu care ne confruntăm, această diferenţă dintre vreme şi climă nu mai esta atât de clară. „Vremea este în schimbare climatică dacă priviţi pe întregul glob”, a declarat acesta.

În această situaţie, cercetătorul argumentează că deşi vremea la nivel local nu reprezintă un indicator al problemelor climatice, dacă analizăm situaţia la nivel global, variaţiile de temperatură sau umiditate reprezintă o dovadă a acestui fenomen.

Dr. Knutti şi colegii acestuia au folosit inteligenţa artificială pentru a analiza modelele de evoluţie climatică şi datele despre condiţiile meteo zilnice. Din analiza datelor, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că condiţiile meteo dintre anii 1951 şi 1980 nu sunt asemănătoare cu cele dintre 2009 şi 2018. De asemenea, acestea date au relevat faptul că semnele încălzirii globale, definite ca abateri de la limitele obişnuite, pot fi identificate începând cu anul 1999. Din păcate, începând cu anul 2012, aceste semne pot fi identificate zilnic.

„Vremea la nivel global oferă informaţii importante despre climă […] Această informaţie ar putea fi folosită, de exemplu, pentru studii suplimentare care cuantifică schimbările în probabilitatea evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi scăderile bruşte de temperatură”, a explicat dr. Knutti.

Studiul a fost publicat în Nature Climate Change.

Citeşte şi:

Cat de periculoasa este, de fapt, incalzirea globala?

Încălzirea globală prin care trecem nu poate fi comparată cu altă perioadă din ultimii 2.000 de ani

Încălzirea globală ne face mai bolnavi. Cum ne afectează schimbările climatice

Încălzirea globală a sporit averile bogaţilor şi i-a sărăcit pe săraci

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase