Home » Natură » Imagini în premieră de sub gheaţa din Antarctica filmate cu ajutorul unui submarin – VIDEO

Imagini în premieră de sub gheaţa din Antarctica filmate cu ajutorul unui submarin – VIDEO

Imagini în premieră de sub gheaţa din Antarctica filmate cu ajutorul unui submarin – VIDEO
Publicat: 04.02.2020
Gheţarii din Antarctica au o influenţă uriaşă asupra climei la nivel global, pe măsură ce topirea lor contribuie masiv la creşterea nivelurilor mărilor. Pentru oamenii de ştiinţă este, însă, destul de greu să ştie care dintre gheţari este afectat de schimbările climatice deoarece regiunea se modifică rapid.

Acum, un nou instrument pare să vină în ajutorul oamenilor de ştiinţă. Este vorba de submarinul autonom Icefin, care deja a înregistrat, în premieră,  imagini cu dedesubtul gheţarului Thwaites, din Antarctica. Imaginile sunt o dovadă a cât de multă gheaţă a pierdut acesta.

Icefin explorează dedesubturile gheţii din Antarctica folosind un sonar şi senzori chimici şi biologici, astfel că poate să cerceteze zone greu accesibile anterior şi să colecteze informaţii despre ocean şi structurile sale, precum gheţarii. Această tehnologie poate fi folosită pentru a studia mediile oceanelor de pe alte planete din sistemul nostru solar, precum Enceladus (unul dintre cei 82 de sateliţi ai lui Saturn), care are un ocean sub o calotă glaciară. 

„Am proiectat Icefin pentru a fi capabili să avem acces la zonele de la baza gheţarilor, locuri unde observaţiile au fost aproape imposibile, dar unde se produc schimbări rapide”, a afirmat Britney Schmidt, cercetător şef la proiectul Icefin şi profesor asociat la Institutul Tehnologic din Georgia, potrivit Digital Trends

„Suntem mândri de Icefin, din moment ce reprezintă o nouă modalitate de a privi gheţarii şi calotele. Pentru prima dată, putem merge kilometri sub gheaţă pentru a măsura şi cartografia zone necunoscute. Am obţinut primele imagini de aproape cu baza unui gheţar. Este ca şi cum am fi ajuns pe Lună”, a mai spus acesta. 

Aducerea lui Icefin într-unul dintre cele mai ostile medii de pe Terra a venit cu provocări semnificative, precum vânturi şi temperaturi zilnice extreme. Pentru a-l putea lansa sub apă, echipa a trebuit să foreze circa 800 de metri în gheaţă, folosind apă fierbinte.

Descoperirile realizate cu ajutorul Icefin nu sunt numai o demonstraţie a capacităţilor acestui vehicul, ci o imagine şocantă a impactului pe care schimbările climatice le au asupra Antarcticii. Topirea gheţarului Thwaites însemană creşterea nivelului mării cu 4%. Totodată, este una dintre regiunile cu cel mai rapid grad de schimbare de pe continent, oamenii de ştiinţă estimând că, în ultimii 30 de ani, aproape s-a sublat cantitatea de gheaţă desprinsă de aici. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Antarctica se dezintegrează sub acţiunea apei calde a oceanului

Apele din jurul Antarcticii sunt mai acide şi au nivel scăzut de oxigen

Primul român care a ajuns în Antarctica

Continentul Antarctica se înalţă, iar motivul este îngrijorător

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase