Home » Natură » Fenomen fără precedent. Algele schimbă culoarea lacurilor din SUA

Fenomen fără precedent. Algele schimbă culoarea lacurilor din SUA

Publicat: 09.07.2020

Experții pun acest fenomen pe seama încălzirii globale.

GALERIE FOTO

Un studiu recent prezintă o situație îngrijorătoare care are loc în lacurile din vestul Statelor Unite ale Americii. Cercetătorii explică faptul că apa acestora își schimbă culoarea din cauza algelor, acest fenomen fiind „fără precedent istoric”, notează Science Alert.

Studiul realizat pe această temă indică faptul că concentrația de alge din două lacuri de munte s-a dublat în ultimii 70 de ani. Cercetătorii de la Universitatea Colorado, care au lucrat la această analiză, explică faptul că acesta este un indicator al potențialului daune pe care încălzirea globală le poate aduce chiar și ecosistemelor din zone izolate.

„Chiar și în lacurile relativ îndepărtate situate în arii protejate amprenta perturbării umane a Pământului este evidentă”, explică Isabella Oleksy, cercetătoarea care a condus acest studiu.

Creșterea temperaturilor afectează ecosistemele din întreaga lume

„Încălzirea rapidă a ecosistemelor de la înălțime a dus la accelerarea rapidă și la dominanța algelor verzi, care până de curând se găseau într-o proporție redusă în aceste lacuri”, adaugă cercetătoarea.

Măsurătorile efectuate asupra celor două lacuri, aflate la aproximativ 100 de kilometri de Denver, au început în 1950 și au dus la identificarea unor schimbări „dramatice” ale proporției algelor din apă.

Dr. Olesky notează faptul că această prezență a algelor tinde să apară, mai degrabă, în cazul zonelor poluate și în care agricultură a dus la reducerea pânzei freatice.

„În timp ce am documentat aceste schimbări în două lacuri din Colorado, este probabil ca acesta să nu fie un fenomen izolat”, subliniază cercetătoarea.

Studiul Nutrients and warming interact to force mountain lakes into unprecedented ecological states a fost publicat în Proceedings of the Royal Society B.

Citește și:

Zăpada roz din Alpi ar putea avea un efect negativ asupra ghețarilor din zonă

Încălzirea globală prin care trecem nu poate fi comparată cu altă perioadă din ultimii 2.000 de ani

Statisticile nu prezintă numărul real a deceselor cauzate de încălzirea globală

Cum arată, de fapt, încălzirea globală? NASA tocmai ce a publicat o imagine care spune totul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase