Home » Natură » Oamenii de știință au rezolvat misterul unei reptile cu gâtul extraordinar de lung

Oamenii de știință au rezolvat misterul unei reptile cu gâtul extraordinar de lung

Oamenii de știință au rezolvat misterul unei reptile cu gâtul extraordinar de lung
Sursa foto: Emma Finley-Jacob
Publicat: 17.08.2020

Misterul unei reptile antice cu un gât rigid și extraordinar de lung a fost rezolvat, potrivit cercetătorilor care spun că această creatură trăia în apă.

GALERIE FOTO

Fosile ale creaturii, cunoscută drept Tanystropheus, au fost descoperit prima oară în Germania în urmă cu aproape 150 de ani, însă și alte specimene au mai fost găsite de-a lungul anilor, în mare parte la granița din Elveția și Italia, la Monte San Giorgio.

Oamenii de știință cred că aceste creaturi au trăit în urmă cu 242 de milioane de ani, cele mai mari specimene ajungând la 6 metri lungime, cu un craniu mic, o coadă și un gât lung, de aproape trei ori mai mare decât lungimea corpului.

„Probabil că este cea mai fascinantă fosilă a unei reptile descoperită vreodată”, a declarat dr. Nick Fraser, paleontolog și unul dintre autorii studiului.

Dovezi clare că era un prădător de apă

Deși este în mod general acceptat faptul că Tanystropheus trăia în apropiere de coastă, nu era clar până acum dacă își petrecea timpul pe plajă și pe zonele stâncoase sau dacă trăia mai mult în apă. Însă, acum, cercetătorii au aflat răspunsul.

Rezultatele arată că aceste creaturi aveau nări în vârful botului. Alături de un set de dinți care ar fi fost ideal pentru prinderea peștilor, acestea au fost dovezi clare care arată că Tanystropheus era un prădător care trăia în apă.

Cu toate acestea, oamenii de știință spun că specimenele mai mici aveau un craniu plat, similar celui de crocodil, ceea ce sugerează că petreceau timp și pe uscat.

Un animal în mare parte acvatic

Urmele de creștere din oasele fosilizate au dezvăluit că aceste specimene mai mici, care măsurau în jur de 1,5 m de la nas până la coadă, nu erau juvenili, ci creaturi mature dintr-o altă specie de Tanystropheus, potrivit The Guardian.

„Noi credem că acest animal are în mare parte din timp un animal acvatic”, a spus Fraser. Cercetătorul a mai adăugat că descoperirile au logică pentru că gâtul imens și rigid al creaturii ar fi fost dificil de susținut pe uscat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misterul fosilei „The Thing” a fost în sfârșit deslușit după aproape un deceniu de speculații

Un adevărat coșmar pentru mulți. Cum reușește această specie de șerpi să „alunece prin aer” și să zboare

A fost descoperită o reptilă marină preistorică din vremea dinozaurilor – „veriga lipsă” în evoluţia acestor animale

Oamenii de știință au deslușit în sfârșit misterul din spatele unui experiment vechi de 100 de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase