Home » Natură » Greenpeace avertizează că 11 milioane de români sunt în pericol din cauza dispariției pădurilor

Greenpeace avertizează că 11 milioane de români sunt în pericol din cauza dispariției pădurilor

Greenpeace avertizează că 11 milioane de români sunt în pericol din cauza dispariției pădurilor
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 29.10.2020

Reprezentanții Greenpeace susțin că dispariția pădurilor și a perdelelor forestiere din zonele de câmpie amenință siguranța națională, iar 11 milioane de oameni sunt în pericol. De aceea, organizația lansează o campania de plantare numită Bariera Verde.

Potrivit Greenpeace, în următorii 30 de ani, peste 40% din teritoriul României va deveni o stepă aridă. Modelările climatologilor indică, într-un scenariu moderat, că peste 11 milioane de români vor fi afectați de creșterea temperaturilor, reducerea drastică a rezervelor de apă și deșertificare. Seceta va deveni noul normal, este concluzia specialiștilor.

Un alt argument al celor de la Greenpeace este că în vara lui 2020, Administrația de Meteorologie a emis 132 de coduri roșii, cele mai multe din istoria meteorologiei. De aceea, este nevoie de o rețea forestieră națională care să protejeze orașele, comunitățile cele mai vulnerabile și terenurile agricole.

Greenpeace arată că România a avut o rețea de sute de mii de hectare de păduri și perdele forestiere în sudul și sud-estul țării, parte dintr-un plan ambițios de protecție împotriva secetei. Acestea au fost defrișate începând cu anii ‘60 în numele unor politici agrare păguboase pentru sol și mediu. În anii ‘90 au fost distruse sistemele de irigații, iar pâlcurile de arbori care mai protejau câmpurile și drumurile au ajuns lemn de foc.

Cifrele tăierilor ilegale de păduri au depășit cele mai sumbre estimări

Tăierile ilegale din ultimii ani au depășit oficial cele mai sumbre estimări: 20 milioane metri cubi de lemn dispar anual fără urmă, inclusiv din zonele de câmpie, cele mai afectate de deforestare.

Schimbările climatice sunt deja aici. În lipsa pădurilor, întreaga zonă de câmpie a României, Grânarul Europei, se usucă rapid. 11 milioane de români sunt direct afectați. Doar în ultimul deceniu, România a plătit despăgubiri de 330 de milioane de euro fermierilor afectați de secetă, cât să înconjurăm planeta pe la Ecuator cu perdele forestiere”, a declarat reprezentantul Greenpeace România, Ciprian Gălușcă.

Concluzia este că România are nevoie urgentă de pădure în zonele de câmpie pentru a stopa eroziunea solului și a asigura hrana populației. Ca urmare, Greenpeace România lansează „Bariera Verde”, o campanie pentru replantarea perdelelor forestiere și a pădurilor de protecție din zonele de câmpie. Actorul Marcel Iureș se alătură acestui demers ca narator al unei animații care explică urgența pe care milioane de români o resimt pe propria piele.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase