Kakapo, cel mai gras papagal din lume, numit „Pasărea anului 2020” în Noua Zeelandă

20 11. 2020, 18:00

Nu poate zbura și se ascunde în timpul zilei, însă un papagal uriaș și în pericol de dispariție tocmai a fost numit „Pasărea anului 2020” în Noua Zeelandă, pentru a doua oară.

Cel mai greu și longeviv papagal din lume a câștigat titlul pentru prima oară în 2008. În urma eforturilor de conservare, populația speciei uriașe a crescut de la doar 50 de indivizi în timpului anilor 1990 până la 213 în zilele noastre.

GALERIE FOTO

Kākāpō, o pasăre cunoscută și drept „măreața găină de licheni”, obișnuia să trăiască în Noua Zeelandă, însă astăzi mai poate fi găsită doar pe insulele fără prădători.

„Este o specie unică, însă și foarte vulnerabilă”

Masculii din specia kākāpō produc un sunet puternic pentru a atrage femelele și miros „precum interiorul unui toc de clarinet, a mucegai și lemn”, a spus Laura Keown, purtător de cuvânt al competiției.

„Este o specie unică, însă și foarte vulnerabilă. Papagalii se împerechează greu, își fac cuib pe sol și mecanismul principal de apărere este să imite o tufă. Aceste calități au funcționat foarte bine pe insulele unde păsările au evoluat, însă nu pot păcăli prădătorii noi precum pisicile, șobolanii sau herminele”, a mai explicat Keown.

Competiția a atras mai multă atenție asupra speciilor aflate în pericol de dispariție, în comparație cu 15 ani în urmă, atunci când competiția „Pasărea anului” a început, potrivit The Guardian.

Cum a devenit celebru un papagal din specia kākāpō

De asemenea, publicul a aflat mai multe despre unele specii deosebite și ciudate. Cel mai faimos papagal din specia kākāpō este Sirocco, care crede cu tărie că este uman după ce o boală respiratorie a însemnat că a devenit primul mascul să fie crescut de oameni.

Ajuns la vârsta de 23 de ani, Sirocco a fost dus prin Noua Zeelandă pentru a promova situația în care se află specia sa. Oamenii de știință cred că indivizii acestei specii pot ajunge să trăiască chiar și până la 60 de ani. În 2009, Sirocco a devenit celebru după ce a încercat să se împerecheze cu capul unui zoolog în timpul filmărilor pentru un documentar al BBC, cu actorul Stephen Fry. Filmarea cu incidentul a acumulat peste 18 milioane de vizualizări.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Situație de tot râsul la un parc natural. Cinci papagali nu se mai opresc din înjurat: „Atunci când unul înjură, altul râde”

Paznicul neașteptat. Un papagal şi-a trezit stăpâna din somn în timpul unui jaf

Papagalii care îşi ajută semenii şi îl contrazic pe Darwin

Păsări gigantice zburau deasupra Antarcticii în urmă cu 40-50 de milioane de ani