Home » Natură » Suedia a interzis reproducerea nurcilor din cauza problemelor legate de coronavirus

Suedia a interzis reproducerea nurcilor din cauza problemelor legate de coronavirus

Suedia a interzis reproducerea nurcilor din cauza problemelor legate de coronavirus
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 29.01.2021

Suedia a decis interzicerea reproducerii nurcilor în crescătorii pe tot parcursul anului 2021, după ce au fost găsite mai multe cazuri de coronavirus la fermele de nurci, dar a oprit sacrificarea acestor animale spre deosebire de Danemarca.

Țara scandinavă a confirmat primul caz de coronavirus SARS-COV-2 la o nurcă în octombrie 2020, iar pe parcursul toamnei virusul a fost detectat în 13 dintre cele aproximativ 30 de ferme de nurci din întreaga țară.

Institutul Național Veterinar din Suedia a anunțat că dovezile din Danemarca și Olanda au arătat că este dificil de stopat apariția virusului la populațiile de nurci, în timp ce încă se răspândește în comunitate, în ciuda măsurilor de siguranță aplicate.

„În condițiile actuale, considerăm că este inadecvat din perspectiva controlului infecțiilor creșterea numărului de nurci în țară”, a declarat Ann Lindberg, directoarea Institutului Național Veterinar din Suedia.

Suedia nu a decis omorârea nurcilor, cum s-a întâmplat în Danemarca

Spre deosebire de Danemarca, țara vecină, Suedia nu a ordonat sacrificarea animalelor, doar a interzis creșterea de noi pui în primăvară.

Prin urmare, fermierii își pot păstra animalele de reproducție pentru a relua operațiunile în 2022. În cazul în care se vor apărea pui accidental, vor trebui omorâți, a anunțat Consiliul pentru Agricultură din Suedia într-un comunicat citat de The Local.

Ministrul Afacerilor Rurale, Jennie Nilsson, a precizat că Suedia are o „afacere relativ mică cu blană”.

Anul trecut, aproximativ 550.000 de nurci au fost omorâte în Suedia pentru blana lor și aproximativ 90.000 au fost păstrate pentru reproducere.

Nurcile din fermele din Danemarca unde nu existau infecții, omorâte ilegal

În Danemarca, care era cel mai mare exportator de blană de nurcă din lume, o decizie de ucidere la nivel național a tuturor celor aproximativ 15 milioane de nurci din țară a fost dusă la îndeplinire în noiembrie, după ce s-a constatat că unele animale purtau o variantă de virus mutant.

Ulterior, s-a constatat că uciderea nurcilor din fermele unde nu existau infecții cu virusul nu a avut niciun temei legal, ceea ce a dus la demisia ministrului agriculturii din Danemarca.

„În Suedia, din fericire, nu avem varianta mutantă la fermele noastre de nurci … Dar industria noastră de nurci prezintă încă un alt factor de risc de luat în considerare în lupta împotriva coronavirusului”, a declarat Per Bolund, ministrul suedez al finanțelor.

Recent, Rusia şi Finlanda au anunţat că lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirsului pentru nurci.

Vă recomandăm să citiți și:

Populația de nurcă europeană din Delta Dunării, protejată printr-un proiect european

Opt gorile au COVID-19. Este primul caz din lume de transmitere a coronavirusului la maimuţe mari

Noua variantă de coronavirus din Marea Britanie: ce se știe până acum

Cadavrele nurcilor sacrificate în Danemarca ar fi contaminat apele subterane

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase