Home » Natură » Experții au identificat o „super-plantă” care poate absorbi poluarea de pe drumurile cu trafic îngreunat

Experții au identificat o „super-plantă” care poate absorbi poluarea de pe drumurile cu trafic îngreunat

Publicat: 07.03.2021

O specie de arbust decorativ din familia Rosaceae, Cotoneaster frigidus, este o „super-plantă” care ar putea ajuta la absorbirea poluării de pe drumurile cu trafic accentuat, au spus experții în horticultură.

Oamenii de știință de la Societatea Regală pentru Horticultură (RHS) au analizat eficiența tufișurilor asupra absorbției poluării, comparând diferite tipuri de arbuști precum cotoneaster, păducel și tuia gigantică.

Studiul face parte dintr-un proiect al organizației pentru diminuarea problemelor de mediu precum poluarea aerului, inundațiile și valurile de căldură, astfel stimulând beneficiile grădinilor și a spațiilor verzi.

În doar șapte zile, un tufiș absoarbe poluarea produsă de o mașină în timpul deplasări de 800 kilometri

Pe drumurile cu trafic accentuat, arbustul Cotoneaster franchetii a fost de cel puțin 20% mai eficient în absorbția poluării în comparație cu alte tufișuri, au spus cercetătorii, deși nu a fost observată nicio diferență pe drumurile mai liniștite.

„Pe drumurile urbane majore cu trafic îngreunat, am descoperit că speciile cu un coronament mai dens,  precum cotoneaster, s-au dovedit mai eficiente”, a spus dr. Tijana Blanusa, cercetător principal al studiului.

„Am aflat că în doar șapte zile un tufiș îngrijit cu o lungime de 1 metru poate absorbi aceeași cantitate de poluare pe care o mașină a produce în timpul unei deplasări de 800 kilometri”, a adăugat dr. Blanusa.

Habitate extrem de necesare pentru speciile sălbatice

„Identificăm în continuare noi super-plante care au calități unice. Asta înseamnă că atunci când sunt combinate cu alte forme de vegetație acestea pot oferi beneficii crescute, iar în același timp reprezintă și habitate extrem de necesare pentru speciile sălbatice”, a precizat prof. Alistair Griffiths, director științific la RHS, citat de The Guardian.

„Spre exemplu, am descoperit că pereții cu iederă excelează atunci când vine vorba de răcorirea clădirilor, iar păducelul și ligustrum ajută la atenuarea precipitațiilor intense din timpul verii și la reducerea inundațiilor. Dacă sunt plantate în grădini și spații verzi unde problemele de mediu sunt predominante, aceste plante ar putea aduce schimbări importante în lupta împotriva crizei climatice”, a adăugat prof. Griffiths.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O specie rară de plantă, redescoperită după mai mult de un secol de la ultima sa apariție

Un experiment confirmă o teorie veche de 30 de ani. Cum poate o plantă să-și amintească o atingere

O plantă cu flori, păstrată timp de 100 de milioane de ani în chihlimbar, ar putea rezolva un mister extraordinar

Plantele carnivore din această specie produc un câmp magnetic atunci când se hrănesc

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase