Cei mai rari urangutani de pe Pământ ar putea dispărea în curând

03 05. 2021, 18:00

Urangutanii Tapanuli, o specie extrem de rară, sunt și mai aproape de extincție decât se credea anterior. Marile maimuțe din specia Tapanuli trăiesc acum în munții Batang Toru din Sumatra de Nord, Indonezia, unde ocupă mai puțin de 3% din habitatul pe care-l aveau la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Cu mai puțin de 800 de urangutani Tapanuli rămași în Batang Toru, specia se confruntă cu dispariția. A fost considerată cea mai grav amenințată specie de maimuțe mari, însă pericolul din prezent este mult mai mare.

Dacă mai mult de 1% din populația adultă este ucisă, capturată sau relocată în fiecare an, urangutanul Tapanuli va deveni prima specie de maimuțe mari dispărută în timpurile moderne, a avertizat autorul studiului Erik Meijaard, om de știință în domeniul conservării și fondator al grupului de conservare Borneo Futures.

Bazându-se pe înregistrările istorice din regiune, cercetarea a constatat că maimuțele mari au fost conduse în habitatul actual din munții Batang Toru de către vânătorii care le urmăreau, precum și pe fondul fragmentării fostului lor habitat.

În mod ideal, urangutanii ar trebui să se poată deplasa într-o sumedenie de medii, inclusiv zonele de câmpie, pentru a-și maximiza șansele de supraviețuire, dar în schimb rămân blocați în zonele înalte care nu sunt tocmai optime pentru ei, au susținut cercetătorii, potrivit Live Science.

O hidrocentrală amenință și mai mult urangutanii Tapanuli

Chiar și acest habitat limitat ar putea fi în curând amenințat de o nouă hidrocentrală, care ar urma să fie ridicată pe râul Batang Toru, în regiunea Tapanuli de Sud, Sumatra de Nord. Centrala de 122 de hectare ar împiedica amestecarea mai multor subpopulații de urangutani Tapanuli, ceea ce ar putea duce la consangvinizare și ar limita diversitatea genetică a speciei.

Compania PT North Sumatera Hydro Energy (PT NHSE) a întrerupt construcția uzinei din cauza pandemiei COVID-19. De asemenea, proiectul a pierdut fonduri importante de la Banca Chinei, astfel încât construcția ar putea rămâne în așteptare timp de câțiva ani.

Meijaard și coautorii studiului doresc ca dezvoltatorul, guvernul, IUCN și Programul de conservare a urangutanilor din Sumatra (SOCP) să folosească această pauză pentru a lansa o investigație independentă pentru a evalua amenințarea pe care o repzezintă hidrocentrala la adresa urangutanilor.

PT NHSE și-a finanțat propriul studiu anterior și a concluzionat că uzina nu va amenința habitatul acestor maimuțe mari. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a publicat ulterior propriul raport, contestând evaluarea PT NHSE.

Studiul privind potențiala extincție a urangutanilor Tapanuli, cele mai rare maimuțe de pe Terra, a fost publicat în revista PLOS One.

Vă recomandăm să citiți și:

Urangutanii au creat un nou mod de a comunica între ei în captivitate

Urangutanii dau dovadă de inteligenţă uimitoare prin realizarea de inovaţii tehnologice

În ultimii 70.000 de ani, urangutanii au încercat să se adapteze apariţiei oamenilor

Aproximativ 150.000 de urangutani au dispărut din Borneo în doar 16 ani