Somoni cu răni și infecții fungice, filmați în ape insuportabil de calde din Statele Unite

30 07. 2021, 13:00

Somonii din râul Columbia au fost expuși la temperaturi ale apei insuportabile, fapt ce le-a cauzat leziuni roșiatice și infecții fungice albicioase în urma valului de căldură record care a devastat nord-vestul Pacificului, potrivit unui grup de conservare care a dezvăluit imaginile tulburătoare.

Într-o filmare publicată recent de organizația non-guvernamentală Columbia Riverkeeper, mai mulți somoni roșii (Oncorhynchus nerka) care înotau într-un afluent al fluviului Columbia pot fi văzuți acoperiți cu leziuni, iar cercetătorii de la grupul de conservare spun că rănile au rezultat în urma stresului și supraîncălzirii.

Somonii înotau în amonte în fluviu, venind din ocean, pentru a se întoarce la locurile natale pentru reproducere, atunci când și-au schimbat ruta în mod neașteptat, a explicat Brett VandenHeuvel, director executiv al Columbia Riverkeeper. VandenHeuvel a descris cum somonii s-au îndreptat spre râul Little White Salmon, un afluent al fluviului Columbia, ca și cum încercau „să scape dintr-o clădire în flăcări”.

O persoană care încearcă să alerge un maraton în temperaturi de peste 38 grade Celsius

Grupul de mediu a înregistrat filmarea în urma valului de căldură, într-o zi în care apele au ajuns la 21 grade Celsius, o temperatură letală pentru acești pești anadromi dacă sunt expuși pentru perioade lungi de timp.

Credit foto: Columbia Riverkeeper

Legea Apelor Curate, adoptată în 1948 și una dintre primele legi pentru protejarea mediului implementate de Statele Unite, interzice ca râul Columbia să depășească temperatura de 20 grade Celsius.

VandenHeuvel a comparat situația cu o persoană care încearcă să alerge un maraton în temperaturi de peste 38 grade Celsius. „Diferența este că aceasta nu este o activitate recreativă pentru somoni. Nu au de ales, ori rezistă ori mor”, a adăugat acesta, potrivit The Guardian.

Incidentul cu somonii nu are legătură doar cu valul de căldură

Somonii din filmare nu vor putea să se reproducă în afluentul fluviului și vor muri în scurt timp din cauza rănilor și a stresului cauzat de căldura insuportabilă.

Scena este doar un alt exemplu al efectelor tragice produse de valul de căldură recent, care a ucis sute de oameni din nord-vestul Pacificului și Canada, cel mai probabil a cauzat moartea a peste 1 miliard de animale marine și a contribuit la incendiile de vegetație din regiune.

Însă, VandenHeuvel a precizat că incidentul nu are legătură doar cu valul de căldură, acesta fiind agravat de numeroase baraje care de zeci de ani blochează apa din statul Washington și nu numai, astfel crescând temperatura apelor. Schimbările climatice și valul de căldură recent pur și simplu au dus situația la extrem.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Schimbările climatice cauzate de omenire au dus la deplasarea axei Pământului în ultimele decenii

Somonul din Alaska a devenit din ce în ce mai mic și asta nu afectează doar oamenii

Motivul pentru care supermarketurile din Beijing nu mai vând somon

Val de căldură istoric în Canada și nordul Statelor Unite. Noi recorduri de temperatură, doborâte în fiecare zi