Home » Știință » Schimbările climatice cauzate de omenire au dus la deplasarea axei Pământului în ultimele decenii

Schimbările climatice cauzate de omenire au dus la deplasarea axei Pământului în ultimele decenii

Schimbările climatice cauzate de omenire au dus la deplasarea axei Pământului în ultimele decenii
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.05.2021

Impactul omenirii asupra climei de pe Terra este atât de profund, încât timp de zeci de ani am modificat fără să știm axa Pământului, au anunțat oamenii de știință.

În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au analizat fenomenul „polilor rătăcitori”, în care polii magnetici de Nord și de Sud ai Pământului se plimbă pe suprafața planetei și se îndepărtează de pozițiile omologilor lor geografici.

Acest fenomen misterios ar fi cauzat de mai mulți factori, inclusiv existența unei anomalii vaste de fier topit sub suprafața Pământului. Însă, mai pot contribui și alte elemente, precum efectele schimbărilor climatice antropogenice (cauzate de oameni).

„Topirea mai rapidă a gheții din cauza încălzirii globale a fost cea mai probabilă cauză a schimbării direcționale a polilor în anii 1990”, a explicat Shanshan Deng, cercetător coordonator de la Institutul de Științe Geografice și Resurse Naturale din China.

„Schimbarea masei, atât de puternică încât poate modifica axa Pământului”

În cadrul noului studiu, Deng și colegii săi au analizat cât de mult au contribuit schimbările din depozitele de apă terestră (terrestrial water storage – TWS) la deplasarea polilor magnetici înregistrată în aceeași perioadă.

În esență, depozitele de apă terestră includ schimbări ale nivelului apei de pe Pământ care rezultă în urmă topirii ghețarilor pe măsură ce lumea se încălzește.

Aceste schimbări sunt importante pentru că afectează distribuirea masei pe Terra, iar atunci când avem de-a face cu un obiect aflat în rotație modul în care masa sa este distribuită afectează la rândul său modul în care se rotește.

„Asta scoate la iveală o altă dovadă interesantă. Ne spune cât de puternică este schimbarea masei, atât de puternică încât poate modifica axa Pământului”, a explicat Vincent Humphrey, om de știință climatolog de la Universitatea din Zurich, Elveția.

„Topirea mai rapidă a gheții din cauza încălzirii globale a fost cea mai probabilă cauză”

Potrivit estimărilor cercetătorilor, principalul factor declanșator al deplasării polilor magnetici observată în anii 1990 a fost topirea gheții din cauza schimbărilor climatice, potrivit Science Alert.

„Topirea mai rapidă a gheții din cauza încălzirii globale a fost cea mai probabilă cauză a schimbării direcționale din deplasarea polilor magnetici în anii 1990. Alte cauze posibile au fost consumul nesustenabil de apă subterană și alte activități antropogenice”, au dezvăluit oamenii de știință prin studiul lor.

Gradul de deplasare a axei de până acum este atât de subtil încât oamenii nu l-ar putea resimți în viața zilnică. Totuși, rezultatele indică un alt efect secundar alarmant al utilizării nesustenabile a resurselor Pământului de către om: rearanjări ale masei la scară planetară îndeajuns de semnificative încât să afecteze revoluțiile lumii în care trăim.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O specie rară care poate salva cafeaua de la schimbările climatice, redescoperită de cercetători

Noi cercetări arată că pădurea amazoniană începe să agraveze schimbările climatice

Schimbările climatice agravează și prelungesc sezonul alergiilor la polen

Schimbările climatice. Cum s-ar resimți o încălzire globală cu +4 grade Celsius?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase