Home » Natură » Navă eșuată în Marea Neagră. Este o catastrofă ecologică din cauza autorităților bulgare

Navă eșuată în Marea Neagră. Este o catastrofă ecologică din cauza autorităților bulgare

Publicat: 01.10.2021

Cargoul Vera Su, cu pavilion panamez și echipaj turcesc, a eșuat pe 20 septembrie la câțiva kilometri de rezervația naturală Kaliakra, din Marea Neagră.

Dacă autoritățile bulgare nu reușesc să transfere încărcătura pe uscat, cele peste 3.000 de tone de uree aflate la bord ar putea amenința să transforme această parte a Mării Negre – unul dintre cele mai importante habitate naturale din Europa – într-o zonă moartă, scrie Euractiv.

Ureea este folosită ca îngrășământ în agricultură, dar, odată ce intră în contact cu apa de mare, provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care emite toxine pentru viața marină. Experții au avertizat că acest lucru ar distruge habitatele delfinilor și ale altor specii marine, precum și ale păsărilor din zonă.

Timp de șase zile după accident, autoritățile bulgare nu au luat nicio măsură pentru a salva nava, deși vremea era potrivită pentru o operațiune de salvare.

Echipe de salvare cu echipamente nepotrivite în Marea Neagră

La opt zile după accident, autoritățile au trimis nave de salvare cu echipamente nepotrivite pentru descărcarea ureei, care a început să se reverse în mare. Operațiunea a fost încheiată în urma unei dispoziții a ministrului mediului.

Situația a dus la demiterea șefului Administrației maritime bulgare, Jivko Petrov.

„Am identificat o inadecvare serioasă din partea agenției”, a declarat ministrul Transporturilor, Hristo Alexiev.

Cu o zi înainte, Zhivko Petrov a anunțat că nu știa că ureea se va scurge la descărcarea navei în Marea Neagră și a susținut că „această încărcătură nu era atât de otrăvitoare”.

Guvernul a înființat un comandament de criză. După ce a ratat șansa în primele zile, condițiile meteorologice din zonă sunt acum proaste, iar valurile mari împing nava pe stânci.

Autoritățile rămân pregătite să evacueze cei nouă membri ai echipajului. Marina speră să asigure nava cu ancore mari pentru a evita ca acesta să fie distrusă de vremea rea. Va urma o nouă încercare de descărcare a navei și recuperare a acesteia.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase