Rata de divorț între albatroși, unele dintre cele mai loiale păsări din lume, în creștere din cauza crizei climatice

19 12. 2021, 17:00

Albatroșii, unele dintre cele mai monogame și loiale creaturi ale lumii, „divorțează” mult mai des, iar cercetătorii spun că încălzirea globală ar fi de vină.

În cadrul unui nou studiu de la Royal Society, oamenii de știință susțin că schimbările climatice și apele tot mai calde duc la creșterea ratei de divorț între albatroșii din specia Thalassarche melanophris. De obicei, după ce își aleg un partener, doar între 1 și 3% dintre albatroși se separă în căutarea unor alte relații romantice.

Însă, în anii cu temperaturi neobișnuite de crescute, acea medie a crescut considerabil, cu până la 8% dintre cupluri separându-se. Studiul a analizat o populație sălbatică de 15.000 de perechi din Insulele Falkland în decurs de 15 ani.

Albatroșii, unii dintre cei mai loiali parteneri din regatul animal

Pentru păsările marine, apele mai calde înseamnă mai puțini pești, mai puțină hrană și un trai mult mai dificil. De asemenea, mai puțini dintre pui supraviețuiesc. Hormonii de stres sunt în creștere, iar păsările sunt forțate să vâneze mult mai departe de casă.

Cunoscuți drept unii dintre cei mai loiali parteneri din regatul animal, „viețile amoroase” ale albatroșilor au fost mereu subiect de interes pentru oamenii de știință, scrie The Guardian.

Sursa foto: Profimedia

Aceste păsări prezintă calități de antropomorfism: trăiesc între 50 și 60 de ani, trec printr-o fază îndelungată și ciudată de adolescență în timp ce învață cum să seducă un partener prin dans, iar apoi desfășoară călătorii lungi departe de casă pe măsură ce se maturizează. De obicei, albatroșii rămân cu același partener o viață întreagă și sărbătoresc cu mare entuziasm de fiecare dată când își revăd partenerul după o absență îndelungată.

Însă acum, albatroșii trec printr-un fenomen care este mai degrabă asociat cu oamenii tineri: sub stresul crizei climatice, mai multe ore petrecute căutând hrană și având de-a face cu dificultățile logistice ale relațiilor la distanță, aceste păsări nu mai pot menține relațiile.

Divorțul între albatroși era de obicei prezis printr-un eșec de reproducere

Francesco Ventura, cercetător la Universitatea din Lisabona și unul dintre autorii noului studiu, a spus că oamenii de știință au fost surprinși să vadă că apele mai calde au fost asociate cu rate de divorț mai crescute ale cuplurilor de albatroși, chiar și atunci când lipsa peștelui era luată în considerare.

Divorțul între albatroși era de obicei prezis printr-un eșec de reproducere, a spus Ventura. Dacă o pereche nu reușea să producă un pui, păsările aveau o șansă mai mare de a se despărți. Mai puțină hrană putea duce la un risc mai mare mare. Însă, cercetătorii au fost surprinși să observe că, până și atunci când au luat în considerare acest aspect, apele mai calde aveau un efect adițional, crescând rata de divorț chiar și atunci când reproducerea avea succes.

Ventura a spus că ar putea fi vorba de două posibile motive. Unul ar fi că apele mai calde forțează păsările să vâneze mai departe și pentru perioade mai lungi. Dacă albatroșii nu reușeau să se întoarcă la timp pentru sezonul de împerechere, partenerii lor ar fi putut căuta alte păsări. De asemenea, atunci când apele sunt mai calde în medii mai dure, stresul albatroșilor crește. Ventura a explicat că păsările ar putea să dea vina pe parteneri pentru acest lucru.

„Noi propunem această ipoteză a blamării partenerului, în care o femelă stresată ar putea simți acest stres psihologic și ar putea atribui aceste niveluri crescute de stres performanței slabe a partenerului”, a adăugat cercetătorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Albatrosul Wisdom, cea mai bătrână pasăre sălbatică din lume, a făcut încă un pui la vârsta de 70 de ani

Ce trebuie să știi despre albatroși, cele mai mari păsări zburătoare din lume

Sute de milioane de păsări au dispărut din Europa în ultimii 40 de ani. „Natura a fost eradicată”

Păsările din Pădurea Amazoniană se transformă din cauza schimbărilor climatice