Home » Natură » Păsările din Pădurea Amazoniană se transformă din cauza schimbărilor climatice

Păsările din Pădurea Amazoniană se transformă din cauza schimbărilor climatice

Publicat: 16.11.2021
Păsările din Pădurea Amazoniană se transformă din cauza schimbărilor climatice
Credit foto: Vitek Jirinec

Păsările din Pădurea Amazoniană, acolo unde omul a avut cel mai mic impact direct, au totuși de suferit din cauza schimbărilor climatice.

Un studiu realizat la Louisiana State University și publicat în revista Science Advances a analizat date colectate în ultimii 40 de ani și a descoperit nu numai faptul că păsările din Pădurea Amazoniană sunt din ce în ce mai puține, dar și că mărimea corpului și lungimea aripilor s-au modificat în cazul celor mai studiate specii.

Aceste schimbări fizice ale păsărilor relevă condiții de umiditate din ce în ce mai scăzută și temperaturi tot mai mari în sezonul cald, care durează din iunie până în noiembrie.

„Chiar și în mijlocul acestei Păduri Amazoniei neatinsă de om putem observa efectele schimbării climei pe care chiar noi le cauzăm”, spune Vitek Jirinec, doctor în ecologie la Louisiana State University.

Păsările din Pădurea Amazoniană au devenit, cu timpul, mai mici

Păsările din Pădurea Amazoniană au devenit, de-a lungul generațiilor, mai mici, iar aripile acestora mai mari ca răspuns la modificarea factorilor de mediu, factori ce pot include provocări din punct de vedere fiziologic sau nutrițional.

Acesta este primul studiu realizat pe păsări nemigratoare, ceea ce elimină alți factori care ar fi putut cauza aceste schimbări. Jirinec și colegii lui au studiat date despre mai mult de 15.000 de păsări care, în ultimii 40 de ani, au fost prinse, măsurate, cântărite, marcate cu o bandă la picior și apoi eliberate.

Datele au arătat faptul că aproape toate păsările aveau un corp mai ușor începând cu anii ’80 ai secolului trecut. O pasăre care în urmă cu 40 de ani cântărea, în medie, 30 de grame are acum doar 27,6 grame.

De ce sunt importante aceste descoperiri

„Aceste păsări nu diferă foarte mult una de cealaltă în ceea ce privește mărimea, așa că, atunci când toată populația are cu câteva grame mai puțin, este semnificativ”, explică unul dintre autorii studiului, Philip Stouffer, de la Louisiana State University.

Datele despre păsări sunt colectate dintr-o mare suprafață a Pădurii Amazoniene, ceea ce face ca rezultatele să nu fie legate doar de un loc specific; datele arată că fenomenul este omniprezent, scrie EurekAlert!.

„Acest lucru se întâmplă peste tot și probabil nu doar în cazul păsărilor”, spune profesorul Stouffer. Acesta a adăugat faptul că, dacă privim pe fereastră, nu vom vedea aceleași condiții care erau în urmă cu 40 de ani. Profesorul spune că schimbările climate ar putea afecta la fel de mult plantele, dar și animalele.

Păsările s-au adaptat la condițiile climatice tot mai vitrege

Cercetătorii au studiat 77 de specii de păsări din Pădurea Amazoniană, de la cele care locuiesc în etajul inferior, răcoros și întunecat al pădurii până la etajul mijlociu, mai cald și scăldat de lumina soarelui. Cele mai afectate păsări au fost cele din partea de sus a etajului mijlociu, unde este cel mai cald și umiditatea este cea mai scăzută.

De asemenea, aceste păsări tind să zboare mai mult decât cele care locuiesc la sol. Acestea și-au redus masa corporală și și-au crescut anvergura aripilor pentru a putea plana mai mult și astfel să consume mai puțină energie.

Întrebarea pe care și-o pun acum cercetătorii este dacă păsările din Pădurea Amazoniană vor reuși și pe viitor să se adapteze uscăciunii și căldurii. Aceeași întrebare poate fi pusă și cu privire la speciile care trăiesc în medii și mai extreme.

Profesorul Stouffer spune că și-ar dori să compare datele deținute cu ale altor cercetători pentru a putea vedea dacă există o variație în spațiu a modificărilor de masă și dimensiuni ale aripilor.

Vă recomandăm să citiți și:

Imagini rare cu întâlnirea a două turme de zimbri în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț

Erupția uriașă a vulcanului Stromboli a trimis cenușă în aer, la peste o sută de metri

O nouă gaură în stratul de ozon se formează deasupra Polului Nord

Producătorii de struguri din SUA dezvoltă soiuri cu arome noi, pe fondul diversificării cererii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase