Groenlanda a pierdut atât de multă gheață încât ar fi putut acoperi SUA cu jumătate de metru de apă

05 02. 2022, 18:30

Regiunea arctică se încălzește mai repede decât orice alt loc de pe planetă, iar calota glaciară din Groenlanda pierde îngrijorător de multă gheață.

Potrivit noilor date din satelit compilate de Polar Portal (o uniune formată din patru instituții de cercetare guvernamentale daneze), calota glaciară din Groenlanda a pierdut peste 4.700 de miliarde de tone de gheață în ultimii 20 de ani; asta înseamnă suficient de multă cât să poată acoperi toate Statele Unite ale Americii în 0,5 metri de apă.

Conform Live Science, această pierdere extinsă de gheață a contribuit cu 1,2 centimetri la creșterea nivelului mării la nivel global în doar două decenii.

Unde este mai severă pierderea de gheață din calota glaciară?

Datele echipei acoperă cei 20 de ani cuprinși între aprilie 2002 până în august 2021 și se bazează pe observațiile efectuate de flota de sateliți GRACE, lansată în martie 2002.

Acești sateliți măsoară schimbările gravitației în întreaga lume, care reflectă modul în care masa este distribuită pe planetă în timp. Acest lucru este util în special pentru estimarea modificărilor masei de gheață, a spus echipa Polar Portal.

Datele GRACE arată că pierderea de gheață din calota glaciară din Groenlanda este mai severă în jurul coastelor, unde gheața se subțiază rapid și se varsă în ocean. Pierderea gheții este deosebit de gravă pe coasta de vest a Groenlandei, unde se crede că încălzirea apelor subterane intensifică topirea calotelor, potrivit NASA. (Misiunea GRACE este un proiect comun al NASA și al Centrului Aerospațial German).

Calota glaciară din Groenlanda ar putea cauza inundarea a sute de milioane de oameni

Topirea gheții din Groenlanda este unul dintre principalii factori care determină creșterea nivelului mării ca răspuns la schimbările climatice, potrivit NASA. Groenlanda este în prezent pe cale să contribuie cu 7-13 centimetri la creșterea nivelului mării la nivel global până în anul 2100, potrivit unui studiu din 2019 din revista Nature, ceea ce ar putea duce la rezultate devastatoare.

„De obicei, pentru fiecare centimetru de creștere a nivelului mării la nivel global, 6 milioane de oameni în plus sunt expuși la inundațiile de coastă”, a declarat Andrew Shepherd, autorul principal al studiului din 2019 și climatolog la Universitatea Leeds din Marea Britanie.

„În tendințele actuale, topirea gheții din Groenlanda va provoca inundarea a 100 de milioane de oameni în fiecare an până la sfârșitul secolului, deci 400 de milioane în total din cauza creșterii nivelului mării”, a spus Shepherd.

Groenlanda conține singura calotă de gheață permanentă din lume din afara Antarcticii. Împreună, Groenlanda și Antarctica conțin 99% din rezervele totale de apă dulce din lume.

Dacă întreaga calotă glaciară a Groenlandei se topește, ar putea ridica nivelul mării la nivel global cu 7,4 metri. Între timp, Antarctica conține suficientă gheață pentru a ridica nivelul mării la nivel global cu mai mult de 60 de metri dacă se topește complet, potrivit National Snow and Ice Data Center.

Vă recomandăm să citiți și:

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing au o mare problemă: schimbările climatice

Fenomene naturale extreme. Cel mai lung fulger înregistrat vreodată s-a întins pe sute de kilometri

O oază verde la Cercul Polar Arctic. Cum arată serele pentru care Soarele nu apune niciodată

Gheața care se topește în Arctica nu va crește nivelul mărilor și oceanelor. Iată totuși cum ne va afecta