Home » Natură » O nouă specie de dinozaur erbivor, descoperită pentru prima dată în Groenlanda

O nouă specie de dinozaur erbivor, descoperită pentru prima dată în Groenlanda

O nouă specie de dinozaur erbivor, descoperită pentru prima dată în Groenlanda
Credit foto: Victor Beccari
Publicat: 15.11.2021

Un nou gen și o nouă specie de dinozaur erbivor Plateosaurus sauropodomorpha au fost identificate pe baza a două cranii fosilizate descoperite în Jameson Land, o peninsulă din estul Groenlandei.

Denumit de paleontologi Issi saaneq, dinozaurul erbivor a trăit în ceea ce este acum Groenlanda, în urmă cu aproximativ 214 milioane de ani (Triasicul târziu).

Acest dinozaur de talie medie, cu gât lung, a fost un predecesor al sauropodelor (sauropodomorpha), cele mai mari animale terestre care au umblat vreodată pe planeta noastră.

„Se întâmpla când supercontinentul Pangea s-a destrămat și Oceanul Atlantic a început să se formeze”, a spus profesorul Lars Clemmensen și colegii săi de la Universitatea din Copenhaga, autorii descoperirii citate de Sci News.

„La vremea aceea, Pământul se confrunta cu schimbări climatice care au permis primilor dinozauri mâncători de plante să ajungă în Europa și dincolo de ea”, au adăugat ei.

Craniile celor două specimene de Issi saaneq, de la un tânăr și un exemplar aproape adult, au fost descoperite în 1994 în aflorimentele din Triasicul târziu aflate în formațiunea Malmros Klint din Jameson Land, în Groenlanda de Est.

O specie aparte de dinozaur erbivor, prima din Groenlanda

„Anatomia celor două cranii este unică în multe privințe, de exemplu în forma și proporțiile oaselor. Aceste exemplare aparțin cu siguranță unei specii noi”, a spus dr. Victor Beccari, paleontolog la Universidade Nova de Lisboa care a participat la cercetarea fosilelor.

Unul dintre specimene a fost atribuit inițial speciei Plateosaurus trossingensis, un dinozaur cu gât lung care a trăit în Germania, Franța și Elveția în timpul perioadei triasice.

„Este incitant să descoperim o rudă apropiată a bine-cunoscutului Plateosaurus, sute de exemplare fiind deja găsite în Germania”, a spus dr. Oliver Wings, paleontolog la Universitatea Martin Luther Halle-Wittenberg.

dinozaur erbivor issi saaneq
Credit foto: Victor Beccari et al.

Issi saaneq diferă de toate celelalte sauropode descoperite până acum. Cu toate acestea se aseamănă cu dinozauri brazilieni, precum Macrocollum itaquii și Unaysaurus tolentinoi, care au trăit aproape 15 milioane de ani mai târziu.

Împreună cu Plateosaurus trossingensis, acești dinozauri aparțin lui Plateosauridae, o familie de Sauropodomorpha din Triasicul târziu din Europa, Groenlanda, Africa și Asia.

„Descoperirile noastre sunt prima dovadă a unei specii distincte de dinozauri din Groenlanda, care nu numai că se adaugă la gama variată de dinozauri din Triasicul târziu, dar ne permite și să înțelegem mai bine căile evolutive și cronologia grupului iconic de sauropode care au trăit pe Terra timp de aproape 150 de milioane de ani”, au concluzionat paleontologii în lucrarea despre descoperirea lui Issi saaneq, publicată în revista Diversity.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit fire de cromatină în cartilajul dinozaurilor fosilizați. Ce înseamnă acest lucru

Vânătorii de fosile au dezgropat noi specii de dinozauri. Detaliile oferite de cercetători

O creatură dispărută din „Hobbitul” a evoluat la scurt timp după moartea dinozaurilor

Urme de pași ale ultimilor dinozauri care au pășit pe teritoriul Marii Britanii, descoperite de cercetători

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase