„Ne aflăm la răscruce de drumuri”. Omenirea mai are o singură șansă pentru a-și asigura propriul viitor

05 04. 2022, 16:03

Omenirea are mai puțin de trei ani la dispoziție pentru a opri creșterea emisiilor de carbon care încălzesc planeta și mai puțin de un deceniu pentru a le reduce până la jumătate, arată noul raport al experților în climă de la ONU.

Cercetătorii au avertizat că lumea are o ultimă șansă pentru a asigura „un viitor viabil”.

Reducerea emisiilor este posibilă, însă politicile actuale conduc Pământul spre creșteri catastrofale de temperatură, a subliniat Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei din cadrul ONU (IPCC).

Raportul de 2.800 de pagini, cel mai cuprinzător de până acum în privința încălzirii globale, documentează „o înșiruire de promisiuni climatice care nu au fost respectate”, a declarat Antonio Guterres, șeful ONU.

„Unii lideri guvernamentali spun ceva dar fac altceva, adică mint, iar rezultatele vor fi catastrofale”, a adăugat Guterres.

„Deciziile pe care le luăm acum pot asigura un viitor viabil”

În lunile recente, IPCC a publicat primele două tranșe dintr-o trilogie de analize științifice majore care au descris modul în care emisiile de gaze cu efect de seră încălzesc planeta și ce înseamnă asta pentru viața pe Terra. Al treilea raport explică ce putem face pentru a rezolva aceste probleme.

„Ne aflăm la răscruce de drumuri. Deciziile pe care le luăm acum pot asigura un viitor viabil. Avem instrumentele și cunoștințele necesare pentru a limita încălzirea”, a precizat Hoesung Lee, șeful IPCC.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a explicat că aceste instrumente „sunt la îndemâna noastră”, adăugând că „națiunile lumii trebuie să fie îndeajuns de curajoase încât să le folosească”.

Soluțiile acoperă toată aspectele vieții moderne, necesită investiții semnificative și necesită „acțiune imediată”, mai arată raportul IPCC.

Prăbușirea ecosistemelor și declanșarea unor efecte ireversibile

Primul obiectiv de pe listă este oprirea creșterii emisiilor de gaze cu efect de seră. Această problemă trebuie rezolvată înainte de 2025 dacă vrem să mai avem măcar o fărâmă de speranță că vom respecta ținta de 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, stabilită în cadrul Acordului de la Paris.

Raportul mai subliniază că investițiile pentru reducerea emisiilor vor fi mult mai puțin costisitoare decât prețul pe care îl vom plăti dacă nu vom reuși să limităm încălzirea.

Oamenii de știință mai avertizează că orice creștere de peste 1,5 grade Celsius riscă prăbușirea ecosistemelor și declanșarea unor efecte ireversibile în sistemul climatic.

Pentru a atinge aceste ținte, raportul arată că emisiile de carbon trebuie să scadă cu 43% până în 2030 și cu 84% până la mijlocul secolului.

„Este acum ori niciodată, dacă vrem să limităm încălzirea globală”

„Este acum ori niciodată, dacă vrem să limităm încălzirea globală la 1,5 grade Celsius. Fără reduceri imediate și profunde de emisii în toate sectoarele, asta va fi imposibil”, a explicat Jim Skea, profesor la Imperial College London și unul dintre cei care au elaborat raportul.

Așadar, lumea trebuie să reducă în mod drastic combustibilii fosili. Națiunile trebuie să înceteze să mai ardă cărbune și să reducă folosirea de petrol și gaze cu 60 și 70% respectiv astfel încât să atingem obiectivele stabilite prin Acordul de la Paris. IPCC a subliniat că energiile solară și eoliană sunt acum mai ieftine decât combustibilii fosili în multe regiuni.

Totuși, reducerea emisiilor nu mai este suficientă. Tehnologiile care pot să absoarbă CO2 din atmosferă vor trebui să fie accelerate, potrivit Science Alert.

Mai mult, IPCC a explicat că până și acțiunile luate de indivizi pot face o diferență. Reducerea zborurilor pe distanțe lungi, adoptarea dietelor pe bază de plante, termoizolarea locuințelor și alte moduri de a reduce consumul ce duce la cererea de energie ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră între 40 și 70% până în 2050.

„Indivizii cu statut socio-economic ridicat contribuie în mod disproporționat la emisii”

De asemenea, cei care au mai mult, poluează mai mult. Gospodăriile cu venituri mari (10% global), dintre care două treimi se află în țări dezvoltate, produc până la 45% din poluarea cu carbon.

„Indivizii cu statut socio-economic ridicat contribuie în mod disproporționat la emisii și au cel mai mare potențial pentru reducerea de emisii”, arată raportul.

În anul 2019, dacă luăm în considerare și consumul de energie, industria a reprezentat 34% din emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de om. Agricultura, silvicultura și exploatarea terenurilor au reprezentat 22%, transportul 15%, construcțiile 16% și sectorul energetic 12%. Descoperirile incluse în raport vor fi discutate la negocierile ONU din noiembrie, ce urmează să aibă loc în Egipt în cadrul COP 27.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cele mai vechi mumii din lume sunt în pericol din cauza schimbărilor climatice

Schimbările climatice afectează păsările din Europa. Ce spun cercetătorii?

Plantele înfloresc acum cu o lună mai devreme din cauza schimbărilor climatice

Rata de divorț între albatroși, unele dintre cele mai loiale păsări din lume, în creștere din cauza crizei climatice