Home » Natură » 20 de companii de carne și lactate emit mai multe gaze cu efect de seră decât Germania, Marea Britanie sau Franța

20 de companii de carne și lactate emit mai multe gaze cu efect de seră decât Germania, Marea Britanie sau Franța

20 de companii de carne și lactate emit mai multe gaze cu efect de seră decât Germania, Marea Britanie sau Franța
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.09.2021

Douăzeci de companii producătoare de carne și lactate sunt responsabile pentru mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât Germania, Marea Britanie sau Franța, iar acestea primesc susținere financiară în valoare de miliarde de dolari, potrivit unui nou raport întocmit de activiști de mediu.

Creșterea de vite contribuie semnificativ la emisiile de carbon, agricultura animală reprezentând 14,5% din emisiile de gaze cu efect de seră din întreaga lume. Analizele științifice au descoperit că țările bogate trebuie să reducă substanțial consumul de carne și lactate pentru a face față urgenței climatice.

Între 2015 și 2020, companiile producătoare de carne și lactate de pe glob au primit peste 478 de miliarde de dolari sub formă de susținere financiară de la 2.500 de firme de investiții, bănci și fonduri de pensii, cea mai mare parte dintre acestea fiind situate în America de Nord și Europa, potrivit Meat Atlas, un raport întocmit de organizația de mediu Friends of the Earth și fundația politică europeană Heinrich Böll Stiftung.

Cei mai mari producători de carne și lactate

Având în vedere acest nivel extraordinar de susținere financiară, raportul estimează că producerea de carne ar putea crește cu 40 milioane de tone până în 2029, astfel ajungând la 366 milioane de tone de carne în fiecare an.

Deși marea majoritatea a creșterii va avea loc cel mai probabil în Sudul Global, cei mai mari producători vor continua să fie China, Brazilia, SUA și statele membre ale Uniunii Europene. Până în 2029, aceste țări ar putea să producă 60% din cantitatea de carne globală, potrivit The Guardian.

„Doar în Brazilia, 175 milioane de hectare sunt dedicate creșterii de animale”

În restul lumii, potrivit raportului, trei sferturi din toată suprafața agricolă sunt folosite pentru creșterea de animale sau recoltele necesare pentru hrana acestora. „Doar în Brazilia, 175 milioane de hectare sunt dedicate creșterii de animale”, o suprafață de teren care este aproape egală cu „întreaga zonă agricolă a Uniunii Europene”.

Totodată, raportul mai evidențiază și consolidarea curentă din industria cărnii și lactatelor, cele mai mari companii le achiziționează pe cele mai mici și reduc competiția. Astfel, modelele de producție de hrană mai sustenabile riscă să fie excluse.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Emisiile de dioxid de carbon revin la cote periculoase

Bărbații produc mai multe emisii dăunătoare pentru climă decât femeile. Rezultatele unui nou studiu

Primul studiu care demonstreză că emisiile produse de oameni duc la micșorarea stratosferei Pământului

Arabia Saudită vrea să construiască un oraș „în linie dreaptă” care nu va avea „mașini, străzi și emisii de carbon”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase