Home » Natură » Schimbările climatice afectează păsările din Europa. Ce spun cercetătorii?

Schimbările climatice afectează păsările din Europa. Ce spun cercetătorii?

Publicat: 17.03.2022

Schimbări ale dimensiunilor păsărilor, ale habitatului și morfologiei acestora au fost asociate cu creșterile de temperatură.

Un studiu arată cum încălzirea globală schimbă păsările europene. Cu toate acestea, nu doar creșterile de temperatură se fac vinovate pentru acest lucru, conform The Guardian.

Cercetătorii au găsit aceea că pitulicea de grădină de exemplu, are cu până la un sfert mai puțini pui, ceea ce presupune un set de implicații serioase pentru specie. Pitulicea mică își depune ouăle cu 12 zile mai devreme. Unele păsări pierd în dimensiunea corpului, în vreme ce altele, precum codroșul de munte, devin din ce în ce mai mari.

Implicații pentru regnul animal

Cercetătorii au analizat cu atenție datele culese din anii 1960 încoace din Marea Britanie și Olanda, privitoare la 60 de specii, printre care și vrabia de casă, pițigoiul cu creastă, presura de stuf, mugurarul sau pitulicea de salcie.

S-au concentrat asupra modului în care aceste păsări s-au schimbat de-a lungul timpului în ceea ce privește  modul în care își depun ouăle, numărul progeniturilor și morfologia.

Cu toate că există cercetări care au asociat modul în care dimensiunile acestor paseriforme sunt condiționate de temperaturile în creștere, oamenii de știință nu erau siguri dacă acest fapt se datora direct căldurii sau creșterii temperaturilor care îngreunau procesul de hrănire.

Cercetătorii au investigat care este proporția în care aceste schimbări sunt legate de încălzire, sau dacă ridicarea temperaturilor a afecta anumite specii mai mult prin comparație cu altele.

Studiul care răspunde la unele dintre întrebări

Studiul publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, indică faptul că, cu toate că mai bine de jumătate dintre trăsăturile care se schimbă sunt legate de temperaturile tot mai ridicate – iar încălzirea este probabil cel mai mare factor care variază în timp – alți factori precum urbanizarea, poluarea, distrugerea habitatelor pot condiționa modificări ale acestor caracteristici.

„De exemplu, schimbările climatice au determinat pitulicea mică să-și depună ouăle cu șase zile mai devreme în ultimii 50 de ani, dar o serie de alți factori au fost cei care au suplimentat această perioadă de timp cu încă șase zile, ceea ce rezultă într-un număr de 12 zile în prezent”, spune Martijn van de Pol din cadrul Universității James Cook, Australia și autor principal al studiului.

O schimbare atât de mare în program poate duce la o disparitate între nașterea puilor și momentul în care hrana ar putea fi disponibilă pentru aceștia. Această situație ar constitui o încălcare a echilibrului natural.

În medie, până la 57% din schimbările generale din ultimele decenii pot fi asociate cu încălzirea. Aproximativ 32% dintre speciile de păsări au cunoscut modificări ale corpului pe fondul temperaturilor, cu o scădere medie de 0,45% pentru fiecare grad Celsius a dimensiunilor corpului. Aproape 86% au cunoscut modificări ale temporizării în care își depun ouăle și 31% a numărului de pui.

Modificări în morfologia speciilor de păsări

„Silvia de zăvoi din Marea Britanie a experimentat o reducere cu 26% a mediei puilor  în ultima jumătate de secol, ceea ce poate crea motive de îngrijorare pentru viitorul speciei”, precizează Nina McLean, unul dintre cercetătorii care au contribuit la realizarea studiului și specialist al ANU Research School of Biology. „Dar doar jumătate din această scădere, 13%, poate fi atribuită schimbărilor climatice”.

Nu toate speciile sunt afectate în același fel. Unele, precum codroșul de munte, devin clar mai mari și au mai mulți pui. Cercetătorii speculează că aceste variații de schimbare a trăsăturilor se datorează și altor factori.

„Studiul oferă o explicație fundamentată a motivului pentru care diferitele specii cunosc modificări în ritmuri atât de diferite. Și nu are neapărat de a face cu variațiile de temperatură, ci cu alți factori”, indică Shahar Dubiner, ecologist la Universitatea din Tel Aviv.

Cu toate acestea, încălzirea globală este factorul principal generator al acestor schimbări, dar nu este unicul. Alți factori suplimentari pot juca un rol destul de important.

Vă mai recomandăm și:

Încălzirea globală și exploatarea terenurilor vor duce la incendii de vegetație mai extreme

Ninsoarea din Arctica va fi înlocuită cu ploaia, odată cu încălzirea temperaturii globale

Un ghețar din Elveția, acoperit cu pături pentru a încetini topirea cauzată de încălzirea globală

Încălzirea afectează chiar și zonele cele mai adânci ale oceanelor

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase