Sunetele aurorei boreale, explicate de cercetători într-un nou studiu

09 01. 2023, 10:00

Aurora boreală, numită și luminile nordice, reprezintă un fenomen meteorologic spectaculos, produs de particulele de la Soare care lovesc atmosfera superioară a Pământului. De-a lungul timpului, legendele au sugerat că aceste lumini pot crea sunete bizare, iar observațiile din ultimii ani nu doar că au descoperit astfel de sunete, dar le-au și înregistrat. Cercetătorii cred acum că au o explicație pentru sunetele aurorei boreale.

Sunetele aurorei boreale sunt mult mai frecvente și pot fi produse chiar și în absența unei aurore vizibile. Înregistrările acestor sunete, care pot lua diverse forme, cum ar fi bătăi din palme sau căderi de apă, au arătat o legătură interesantă cu activitatea geomagnetică a planetei noastre, potrivit IFLScience.

„Folosirea datelor electromagnetice, care au fost măsurate în mod independent, ar putea să prevadă atunci când se vor auzi sunetele aurorale în înregistrări, cu o acuratețe de 90%”, a spus autorul principal, profesorul emerit Unto K. Laine de la Universitatea Aalto din Finlanda.

În ce condiții emite aurora boreală sunete?

Explicația lui Laine a venit de la studii precedente pe același subiect care asociază sunetele aurorei boreale cu anumite condiții. Vremea favorabilă este necesară deoarece sunetele par să provină din stratul de inversiune al temperaturii, zona de aer cald situată deasupra aerului rece de la suprafață.

Aerul cald se ridică și, pe parcursul zilei, ridică ioni, adică atomi încărcați electric. Sunetele sunt descărcările electrice care se produc în acest strat.

Aurora boreală este un fenomen distinct care anunță perturbații geomagnetice, dar nu este singurul, astfel încât sunetele aurorei pot apărea chiar și în lipsa sa.

„Aceasta a fost cea mai mare surpriză! Sunetele sunt mult mai frecvente decât credeam, dar atunci când oamenii le aud fără auroră vizibilă, cred că este vorba doar de pocnituri de gheață sau poate de un câine sau de un alt animal”, a continuat profesorul Laine.

Sunetele aurorale, posibil menționate în Biblie

Sute de sunete au fost înregistrate noaptea în satul Fiskars, din Finlanda, în luna ianuarie a anului 2022. Dintre acestea, 60 au fost selectate pentru comparația statistică.

„Acest lucru anulează argumentul că sunetele aurorale sunt extrem de rare și că aurora boreală ar trebui să fie excepțional de luminoasă”, a explicat Laine.

O posibilă mențiune a acestor sunete, scrisă timpuriu, provine din Biblie. Profetul Ezechiel vorbește despre un fenomen care a fost interpretat ca fiind o lumină boreală la o latitudine neobișnuit de joasă. Profetul biblic a menționat vuietul multor ape.

Cercetarea a fost publicată în ResearchGate.

Vă mai recomandăm și: 

Concediile în Țările Nordice. Iarna „încălzită” de aurora boreală, în satele „bântuite” de troli

O frumoasă auroră boreală, filmată din cosmos. Imagini spectaculoase

Aurora boreală ar fi putut contribui la scufundarea Titanicului, dar și la salvarea supraviețuitorilor

Un finlandez a reuşit să înregistreze sunetul provocat de aurora boreală