Home » Știință » A fost descoperit un nou tip de auroră boreală

A fost descoperit un nou tip de auroră boreală

A fost descoperit un nou tip de auroră boreală
Publicat: 02.02.2020
Dovezile care au condus la această descoperire au fost adunate în cadrul unei colaborări între cercetători şi amatori de astronomie.

O colaborare neobişnuită între cercetătorii din Finalnda şi împătimiţii de ştiinţă şi spaţiu a dus la descoperira unei noi forme de auroră boreală, notează Science Alert. Acest fenomen care ia forma unor valuri de lumină seamănă cu STEVE, un fenoemn care a fost clasificat iniţial incorect ca auroră, acesta din urmă dovedindu-se a fi o strălucire atmosferică produsă de către particulele încărcate care pot fi găsite în ionosferă.

În cadrul acestui proiect au colaborat fiziciana Minna Palmroth, de la Univeristatea Helsinki, care iniţial lucra la un ghid despre aurora boreală şi o serie de membri ai unui gurp de fotografie spaţială din Finlanda. Cercetătoarea a identificat un fenomen luminos care nu părea să se încadreze în descrierea aurorei boreale, dar pe care nu l-a explorat îndeajuns în cartea sa. Din fericire, entuziaştii de ştiinţă din Finlanda au observat acelaşi fenomen de mai multe ori şi au deschis să împărtăşească pozele realizate cu oamenii de ştiinţă.

„Unul dintre cele mai memorabile momente ale colaborării noastre de cercetare a fost momentul în care fenomenul a apărut la acel moment specific şi am putut să-l studiem în timp real”, explică Matti Helin, unul dintre entuziaştii finalandezi.

Conform oamenilor de ştiinţă, acest fenomen, pe care l-au numit „dune”, apare la o altitudine de aproximativ 100 de kilometri şi poate fi observat din Finalnda şi Suedia. Oamenii de ştiinţă a surprins de şapte ori acest fenomen şi au susţinut că apariţia acestuia este legată de oscilaţiile densităţii moleculelor de oxigen din atmosferă.

Studiul a fost publicat în AGU Advances.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase