Test de cultură generală. Ce formă au picăturile de ploaie?

19 06. 2023, 11:00

Picăturile de ploaie nu au formă de lacrimă. De fapt, acestea sunt aproximativ rotunde. S-ar putea crede că rezistența aerului care trece pe lângă picătura în cădere o va influența și va forma o coadă. Dar rezistența aerului nu face decât să aplatizeze partea din față a picăturii.

Cu cât picătura de ploaie este mai mică, cu atât mai mic este efectul rezistenței aerului și cu atât mai sferică devine picătura de ploaie. Poate că această concepție greșită provine din faptul că picăturile de ploaie care se preling pe o fereastră au forma unei lacrimi din același motiv pentru care și lacrimile care se preling pe fața ta au forma unei lacrimi: este vorba despre frecare, explică dr. Christopher S. Baird.

Fereastra are suficientă frecare pentru a trage o parte din apă înapoi într-o coadă. Aerul nu are. Picăturile cu coadă care coboară pe o fereastră transparentă par să cadă în aer, dar nu este așa.

Picăturile mari de ploaie sunt sfere aplatizate

În plus, o altă întrebare se referă la faptul că ploaia se formează prin condensarea vaporilor de apă sau prin topirea gheții?

Această întrebare importantă este încă în curs de investigare. O mare parte din ploaie este produsă de norii ale căror vârfuri nu se extind la temperaturi mai scăzute de 0 grade Celsius.

Mecanismul responsabil pentru formarea ploii în acești nori „calzi” este fuziunea între picăturile de nor, care se formează mai întâi prin condensarea vaporilor.

Coalescența este probabil mecanismul dominant de formare a ploii la tropice. Este, de asemenea, eficient în unii nori de latitudine medie, ale căror vârfuri se pot extinde până la temperaturi sub zero grade Celsius.

Picăturile de ploaie nu au formă de lacrimă atunci când cad prin aer

Cu toate acestea, odată ce un nor se extinde la altitudini unde temperatura este mai rece de 0° C, se pot forma cristale de gheață și procesele de „fază de gheață” devin importante.

În condiții favorabile, procesele care implică gheața pot iniția precipitații în jumătate din timpul de care ar avea nevoie procesele care implică doar apa. Prin urmare, la latitudini medii, ploaia din nori este probabil inițiată de procesele de gheață și de topirea gheții, potrivit NASA.

Cu toate acestea, observațiile au arătat că precipitațiile pot apărea pentru prima dată la niveluri mai calde de 0° C, unde condensarea și coalescența vaporilor sunt principalii producători de precipitații. Astfel, precipitațiile pot fi inițiate de oricare dintre aceste procese.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mirosul de ploaie, mit sau realitate? Iată ce spune știința

Ciupercile par să aibă „convorbiri electrice” după ploaie

Frunza artificială poate produce o tensiune de 40 V din vânt sau ploaie

Apa de ploaie: ce conține și de ce e periculos să o bei?