Cum influențează „al treilea pol” al Pământului clima din restul lumii?

29 08. 2023, 16:00

This browser does not support the video element.

Aflat la intersecția Asiei de Sud, Centrale și de Est, masivul podiș Tibet este adesea considerat a fi „al treilea pol” al Pământului.

O vastă întindere de ghețari, permafrost și zăpadă groasă, podișul reprezintă o importantă sursă pentru o rețea de râuri, inclusiv căi navigabile majore, cum ar fi Gange, Indus, Mekong, Yangtze și fluviul Galben.

Aceste fluvii, care împreună alcătuiesc „turnul de apă” al Asiei, reprezintă o sursă de apă pentru aproape 40% din populația lumii, potrivit Phys.org.

Podișul Tibetului joacă un rol important în clima globală

Podișul Tibetului joacă, de asemenea, un rol important în sistemul climatic global prin faptul că afectează circulația atmosferică și împinge fenomene meteorologice, cum ar fi musonul de vară din Asia, în jurul planetei. La rândul său, clima influențează podișul. O climă mai caldă și mai umedă va afecta ghețarii din regiune, stratul de zăpadă, permafrostul și vegetație, astfel că ecosistemele de la nivel local și global vor fi afectate.

Jianping Huang și colegii săi au analizat cele mai recente cercetări despre rolul podișului tibetan în schimbările climatice. Deși studiile despre influența podișului au început încă din anii 1880, avansurile recente în metodele observaționale și numerice oferă noi informații.

Viitoarele potențiale schimbări în clima podișului Tibetului

Cercetătorii au împărțit noua lor analiză în șase secțiuni tematice, de la observații despre interacțiunile sol-atmosferă, schimbările sistemului climatic deasupra podișului, efectele platoului asupra transportul speciilor atmosferice, forțele termale și dinamice, până la viitoarele potențiale schimbări în clima podișului Tibetului.

Spre exemplu, oamenii de știință au avut în vedere modul în care platoul trimite poluanții de la suprafață în troposfera Pământului, în timpul musonului de vară.

Podișul și musonul influențează tiparele meteorologice din restul lumii

Mai mult, podișul și musonul influențează tiparele meteorologice din restul lumii pe timp de vară.

De asemenea, autorii studiului au identificat o suită de nevoi pentru viitoarele cercetări, cum ar fi îmbunătățirea colectării de date pentru a înțelege rolul climei asupra încălzirii deasupra podișului Tibetului.

Astfel, oamenii de știință ar putea avea parte de o înțelegere completă și sistematică a platoului și locul pe care îl ocupă în actualul și viitorul climat.

Studiul a fost publicat în Reviews of Geophysics.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Uragan spațial, observat în premieră de oamenii de știință deasupra Polului Nord

Cercetătorii au aflat de ce Polul Nord Magnetic se deplasează în ritm accelerat spre Siberia

Momentul în care India scrie istorie și aselenizează la polul sudic al Lunii

Aselenizare reușită! India este prima țară din lume care ajunge la polul sudic al Lunii