Home » Știință » Momentul în care India scrie istorie și aselenizează la polul sudic al Lunii

Momentul în care India scrie istorie și aselenizează la polul sudic al Lunii

Credit foto: AFP/HANDOUT/Indian Space Research Organisation (ISRO)/Profimedia
Publicat: 23.08.2023

India a scris istorie miercuri, 23 august, după ce a reușit o aselenizare la polul sudic al Lunii. A devenit astfel prima țară din lume care pășește în această regiune selenară, dar și a patra țară din lume care aselenizează, după SUA, Rusia (fosta Uniunea Sovietică) și China. 

Misiunea a decurs fără probleme, iar sonda Chandrayaan-3 a Indiei a ajuns pe Lună chiar cu patru minute înainte de ora preconizată inițial.

„India este acum pe Lună! Succesul nostru aparține întregii umanități”, a transmis în direct premierul Narendra Modi, imediat după ce țara sa a scris istorie.

India a mai încercat o aselenizare și în 2019

Aceasta a fost a doua încercare de aselenizare pentru țara din Asia de Sud. India a mai încercat și în 2019 să ajungă pe Lună, însă fără succes. Atunci, sonda orbitală Chandrayaan-2 a fost lansată cu succes, însă nava de aselenizare s-a prăbușit pe suprafața Lunii.

Recent, sonda Luna-25 a Rusiei s-a prăbușit în timp ce încerca o manevră în pregătire pentru o aselenizare așteptată pentru luni, 21 august.

„Conducerea activităților cosmice a fost politizată, nu mai e rezervată adevăraților specialiști, cum au fost Koroliov sau Glushko care erau somități în domeniu. Rezultatul este că nu a mai fost realizat un program spațial semnificativ, comparabil cu al SUA sau China, iar eșecurile au ajuns să facă și ele parte din noul peisaj cosmic rusesc”, a declarat Dumitru Prunariu pentru DESCOPERĂ.ro.

De ce este polul sudic al Lunii atât de important și râvnit?

Dar, de ce este polul sudic al Lunii atât de important și râvnit? Oamenii de știință cred că aici s-ar putea ascunde cantități vaste de apă înghețată. Totodată, regiunea ar putea oferi indicii despre vulcanii Lunii, materialul pe care cometele și asteroizii l-au adus pe Pământ și despre originea oceanelor.

Dacă apa înghețată există în cantități suficiente, aceasta ar putea fi o resursă de apă potabilă pentru viitoarele misiuni de explorare umană și ar putea ajuta la răcirea echipamentelor, arată Reuters.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Aselenizare reușită! India este prima țară din lume care ajunge la polul sudic al Lunii

O fotografie cu un crater de pe Lună, înconjurat de șosele și clădiri, publicată de Agenția Spațială Canadiană

Dumitru Prunariu regretă eșecul misiunii Luna-25 a Rusiei. „Adevărul este că eram optimist”

Misiune eșuată! Sonda Rusiei Luna-25 s-a prăbușit pe Lună

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase