Prima pagină Revista Descopera Editorial

Stiri reci din Razboiul Fierbinte

Ioan Es. Pop Marc Ulieriu 03.08.2007 | ● Vizualizări: 142
Stiri reci din Razboiul Fierbinte     editorial + zoom
Galerie foto (2)

Pentru ca n-au curajul sa moara singuri, oamenii, in majoritatea lor, viseaza la o disparitie colectiva. Asa se nasc Apocalipsele.

In toamna lui 2006, incalzirea globala a intarziat cu mai mult de o luna intrarea ursilor siberieni in hibernare. Incalzirea globala scoate din circuit statiunile montane din Alpi.
In Africa, incalzirea globala va conduce la o reducere drastica a nivelului raurilor in urmatorii 50 de ani. Si nici noi nu ne simtim prea bine. Totusi, pentru cativa dintre mai-marii lumii, incalzirea globala nu exista. Iar Protocolul de la Kyoto e o simpla toana ecologista.

In secolul XX, temperaturile au crescut in medie cu 0,6 grade Celsius. In secolul XXI, vor creste cu 1,4 pana la 5,8. Echipa de la University of East England a ajuns la concluzia ca in 2005 s-au inregistrat cele mai ridicate temperaturi din ultimii 1.200 de ani.
Ianuarie 2007 a fost cea mai fierbinte luna ianuarie din istorie.
O asezare din Marea Britanie dispare inghitita de ape, din cauza incalzirii globale.
Si nici noi nu ne simtim prea bine.
Totusi, pentru cativa dintre mai-marii lumii, incalzirea globala nu exista. Iar Protocolul de la Kyoto e o simpla toana ecologista.

Un documentar al fostului vicepresedinte american Al Gore despre pericolele incalzirii globale va deveni material de studiu in 6.000 de scoli germane. Daca incalzirea globala continua, in 2100 vom avea o noua glaciatiune.
Daca incalzirea globala continua, Oceanul Arctic va deveni la fel de cald ca in urma cu 130.000 ani.
Schimbarile climatice constituie o amenintare mult mai grava decat terorismul.
Si nici noi nu ne simtim prea bine.
Totusi, pentru cativa dintre mai-marii lumii, incalzirea globala nu exista. Iar Protocolul de la Kyoto e o simpla toana ecologista.In mai putin de un secol, din cauza incalzirii globale, Europa se va rupe in doua: un Sud parjolit de arsita si un Nord caldut.
Incalzirea globala lasa salariatii CET Iasi fara tichete de masa si cu lefuri mici. Din cauza incalzirii globale, in cateva decenii, Marea Bariera de Corali va disparea, numarul furtunilor devastatoare se va inmulti, iar ghetarii se vor topi. Din cauza incalzirii globale, zeci de rate salbatice au renuntat sa mai plece in tarile calde.
Si nici noi nu ne simtim prea bine.
Totusi, pentru cativa dintre mai-marii lumii, incalzirea globala nu exista. Iar Protocolul de la Kyoto e o simpla toana ecologista.

Etica pentru gaia

De obicei, in Antichitate si in Evul Mediu, leprosii erau dusi undeva departe, in afara oraselor sau a satelor, intr-o colonie izolata si bine pazita. Pana cand mureau de boala, erau lasati sa traiasca acolo, intr-o absurda si dramatica societate a lor, de unde oricine incerca sa evadeze era ucis. Astazi, in mod paradoxal, aproape intregul Pamant a ajuns o enorma colonie de leprosi, in vreme ce in rezervatii izolate (si, de asemenea, bine pazite) se conserva petice de viata si vitalitate naturala. Cum am ajuns aici?

Mai mult decat avertismentul cu ritm de litanie al domnului Pop, cum ca „pentru cativa dintre mai-marii lumii, incalzirea globala nu exista“, eu as spune ca, pentru toti mai-marii (si mai ales, mai-micii acestei lumi), Pamantul, ca intreg, nu prezinta absolut nici o importanta... decat din perspectiva castigurilor care se pot (s)mulge de la enorma sa tata planetara. O tata care, dupa cum veti observa citind dosarul din acest numar, sufera de cancer in ultima faza. De ce s-a ajuns aici?

Din nefericire pentru noi, mai toti marii ganditori ai lumii – acei oameni care printr-o simpla idee au avut uriasa putere de a schimba mersul istoriei – au trait cu cateva zeci sau sute de ani inainte ca epoca (post)industriala sa ajunga la apogeu. Ei s-au ocupat de abisurile dinauntrul nostru, de nevoile si libertatile noastre, de cum ne putem transforma in supraoameni, de sensul celor de sus si celor de jos ale Universului in care traim. Confruntati cu Fiinta, nici unul dintre ei nu si-a asumat menirea de a o proteja pe batrana Gaia. Iar aceasta misiune ne apasa acum pe toti cei care facem parte dintre mai-micii lumii, mai mult decat oricand.
 
Tag-uri: editorial