Precum in stele, asa si in ITER

Precum in stele, asa si in ITER
Publicat: 26.10.2007
Este probabil unul dintre cele mai ample acorduri de cooperare stiintifica internationala si e, cu siguranta, cel mai ambitios. In 2015, la Cadarache, in sudul Frantei, va fi finalizat ITER, reactorul experimental capabil sa produca energie „curata“ prin intermediul fuziunii termonucleare controlate.

O rezerva speciala de celule stem, din punctul de vedere al cantitatii si al usurintei prelevarii, a fost identificata in cordonul ombilical al nou-nascutului.  La ora actuala, transplantul de celule stem embrionare este considerat o adevarata „mana cereasca“ pentru inlocuirea tesuturilor sau a organelor bolnave, dar atat controversele de natura etica iscate in jurul utilizarii de embrioni umani, cat si riscul ca aceste celule sa fie respinse de organism constituie obstacole importante. Anul acesta, o echipa internationala de cercetatori (de la Kyoto University din Japonia, Harvard Stem Cell Institute din Boston, Institute for Stem Cell Biology and Medicine din cadrul University of California din Los Angeles si de la Massachusetts Institute of Technology) a demonstrat insa pe un model animal o tehnica de transformare a celulelor adulte in celule stem care nu mai implica utilizarea de celule-ou si nici crearea si distrugerea de embrioni. 

Manipuland genetic fibroblaste de soarece, cercetatorii le-au intors la o stare pluripotenta identica celei a celulelor stem, care poate da nastere la diferite linii celulare ale organismului. Este vorba despre o tehnica de inginerie genetica pusa la punct in 2006, care consta in activarea a patru gene (Oct4, Sox2, c-Myc si Klf4) in fibroblaste. Expresia acestor patru factori de transcriere, astfel numiti pentru ca regleaza activitatea multor alte gene, readucea celula la o stare similara celei embrionare, dar inca incapabila sa genereze vreun tip de celula si sa ajute dezvoltarea unui organism viu. Abordarea a fost de aceasta data imbunatatita, iar cerce­tatorii si-au atins scopul. „Celulele re­programate sunt identice celulelor stem embrionare“, a declarat Rudolf Jaenisc, de la Massachusetts Institute of Technology, care a participat la studiu.  Descoperirea deschide drumul producerii de linii de celule stem specifice pentru fiecare pacient in parte, iar speranta este ca, in viitor, o celula a pielii, bunaoara, va putea fi reprogramata pentru a se transforma in celula beta a pancreasului pentru tratarea diabetului, in celula a sangelui pentru bolnavii de leucemie sau in celula neuronala pentru tratarea bolii Parkinson.

Foto: NASA, Reuters, ITER

FACTS


Apa pentru toata lumea

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase