Home » Știință » Şase moduri în care poţi muri din cauza apei – VIDEO

Şase moduri în care poţi muri din cauza apei – VIDEO

Publicat: 26.02.2015
Apa este esenţială pentru supravieţuirea noastră. Corpul este alcătuit în proporţie de 70% din apă şi suntem îndemnaţi mereu să bem cel puţin doi litri de apă pe zi. Fără alimente putem supravieţui şi o lună, dar fără apă murim în doar câteva zile.

Apa este cunoscută, totodată, încă de pe vremea romanilor, pentru beneficiile sale terapeutice şi este folosită frecvent în agricultură.

Cu toate acestea, apa – una dintre cele mai răspândite substanţe de pe Pământ, ne poate ucide. Desigur, primul lucru la care te gândeşti atunci când spui acest lucru este că există posibilitatea să te îneci. Dar nu este singurul pericol.

Iată câteva dintre modurile în care poţi muri din cauza apei.

1. Moarte prin hiperhidratare.

Hiperhidratarea se referă la consumul unei cantităţi prea mari de apă într-un timp foarte scurt. Practic, organismul este intoxicat cu apă – ţesuturile se îmbibă cu fluid în exces, se produce un dezechilibru electrolitic care duce la apariţia bătăilor neregulate ale inimii, iar apa ajunge în plămâni.

Edemul creat din cauza consumului de apă în exces poate pune presiune asupra creierului şi asupra nervilor şi poate duce la apariţia unui comportament asemenător celui întâlnit în cazul unei persoane care a consumat băuturi alcoolice.

Foto: netanimations.net

Edemul format la nivelul creierului poate cauza apoi un atac de apoplexie, comă sau moartea.

Atenţie, hiperhidratarea nu apare decât dacă se consumă multă apă într-o perioadă scurtă de timp. Consumul progresiv este suportat de organism, având în vedere că rinichii au capacitatea de a prelucra până la 15 litri de apă pe zi.

2. Moarte prin deshidratare.

Deshidratarea apare atunci când o persoană nu are destul de multă apă în organism. Deshidratarea poate fi uşoară, moderată sau severă, ultima putând să îţi pună în pericol viaţa. Unele dintre cauzele deshidratării sunt voma, diareea sau transporaţia excesivă apărută în urma antrenamentelor.

Ştii că eşti deshidratat atunci când îţi simţi gura uscată, simţi că nu mai ai lacrimi şi elimini o cantitate redusă de urină. În cazul deshidratării severe apare senzaţia de letargie, urmată de comă.

Sursă: YouTube

3. Moarte prin hipotermie.

Hipotermia apare în momentul în care temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius. Hipotermiiile majore, de altfel cele mai periculoase, apar însă atunci când temperatura corpului scade sub 26 de grade Celsius.

Una dintre cele mai frecvente cauze care duc la hipotermie este expunerea la frig, pe zăpadă, pe o perioadă îndelungată de timp. Oamenii se pun singuri în pericol atunci când urmează unele tradiţii şi se scaldă la temperaturi foarte scăzute, în lacuri sau râuri.

Foto: giphy.com

4. Moarte cauzată de un şoc termic.

Ai stat prea mult în duş, te-ai expus astfel la temperaturi ridicate şi la abur, iar apoi ai ieşit din duş iar temperatura din cameră era mult prea scăzută. Aşa poţi ajunge să faci un şoc termic. Pielea este uscată şi fierbinte, ai ochii tulburi şi simţi o slăbicuine musculară. În cazuri extreme, poţi intra în convulsii, iar apoi poţi muri.

Sursă: YouTube

5. Înecarea cu un cub de gheaţă.

Ai vrut să îţi răceşti băutura şi ai folosit nişte cuburi de gheaţă în acest scop. Dacă nu eşti atent te poţi îneca cu unul dintre ele, poţi rămâne fără aer şi, dacă nu este nimeni în jur pentru a te ajuta, poţi muri.

6. Moarte în urma secţionării unei artere.

Persoanele care lucrează cu aparate profesionale pentru tăiere cu jet de apă se expun de fiecare dată acestui pericol. Dacă în timpul lucrului lise distrage atenţia, îşi pot secţiona o arteră importantă, precum artera femurală aflată în zona coapsei, se pot răni grav şi pot sângera până la moarte

Sursă: Curiosity, FRR, Sfatul Medicului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase