Home » Stiinta » În urmă cu 366 de ani a fost descoperită Titan, cea mai mare lună a lui Saturn

În urmă cu 366 de ani a fost descoperită Titan, cea mai mare lună a lui Saturn

Mihaela STOICA 03.25.2021
În urmă cu 366 de ani a fost descoperită Titan, cea mai mare lună a lui Saturn
Pe 25 martie 1655, matematicianul şi fizicianul olandez Christiaan Huygens a descoperit cea mai mare lună a lui Saturn, Titan.

În 2012, nava spaţială Cassini a descoperit o serie de lacuri în apropierea liniei Ecuatorului lui Titan. Descoperirea a fost o surpriză majoră, deoarece oamenii de ştiinţă erau de părere că acumulările de materie în stare lichidă pot exista doar la poli.

Lacurile nu sunt pline cu apă, ci cu metan în stare lichidă. Echipa care a văzut formaţiunile crede că sursa de metan provine de la un rezervor subteran. Titan, luna lui Saturn, are un ciclu al metanului, nu un ciclu al apei aşa cum are Terra.

 

 

Cercetătorii cred că metanul lichid din zona Ecuatorului se evaporă şi este transportat de curenţii de aer către extremităţile lui Titan, zone unde aerul rece face ca vaporii să se condenseze. Atunci când metanul atinge suprafaţa lunii, el dă naştere lacurilor polare.

Descoperă vă prezintă semnificaţiile zilei de 25 martie:

101 – Împăratul Traian a părăsit Roma, îndreptându-se spre Moesia Superior pentru a începe luptele cu dacii conduşi de regele Decebal. Această dată marchează începutul primului război daco-roman (101-102).

1245 – O scrisoare a Papei Innocenţiu al IV-lea (1234-1254) menţionează existenţa românilor în spaţiul danubiano-pontic.

1646 – Tratatul de alianţă dintre principatele Transilvaniei, Gh. Rackoczi I şi domnul Moldovei, Vasile Lupu (1634 – 1653).

1807 – A fost abolit comerţul cu sclavi în Anglia.

1821 – Incepe razboiul de independenta al Greciei fata de Imperiul Otoman, incheiat in 1829.

1924 – Proclamarea republicii în Grecia. Sărbătoare naţională.

1939 – Cardinalul Eugenio Pacelli devine papa Pius al XII-lea.

1949 – S-a constituit Uniunea Scriitorilor din România prin fuziunea Societăţii Scriitorilor Români cu Societatea Autorilor Dramatici.

1957 – Franţa, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg au semnat Tratatul de la Roma prin care s-au creat cele trei Comunităţi Economice Europene.

1975 – Regele Faisal al Arabiei Saudite a fost asasinat de către unul din nepoţii lui.

1991 – Au fost pronunţate sentinţele în procesul membrilor C.P.Ex al C.C. al fostului P.C.R, după un proces de 248 de zile. Pedepsele au variat între 5 luni şi 6 ani de închisoare, fiind achitaţi: Gh. David, C. Olteanu, Gh. Oprea, C. Radu, Gh. Pană, Iosif Szasz.

1994 – Este incendiată sinagoga din Lübeck. Primul atentat de acest fel comis în Germania după perioada nazistă.

1994 – Trupele americane s-au retras din Somalia.

1997 – Sondajul de opinie Eurobarometru, realizat de Comisia Europeană, a evidenţiat faptul că românii sînt cei mai entuziaşti în privinţa integrării în UE şi NATO, şi că România este singura candidată la aderarea la UE ce înregistrează o creştere vizibilă în respectarea drepturilor omului.

1998 – Un detaşament de 64 de militari români a participat la exerciţiul „Dynamic Response ’98”, desfăşurat în Bosnia-Herzegovina sub conducerea NATO.

1998 – Comisia Europeană recomandă adoptarea monedei unice, Euro, de către 11 ţări.

1999 – Georgia a devenit cel de-al 41-lea membru al Consiliului Europei, în urma unei decizii a Comitetului de Miniştri, organul executiv al Consiliului Europei.

1999 – Iugoslavia a introdus starea de război şi a rupt relaţiile diplomatice cu Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Franţa,

1999 – Uniunea Europeană a decis să acorde un ajutor de urgenţă de două milioane de euro Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM), ca urmare a „agravării dramatice” a situaţiei din provincia Kosovo.

2000 – Vizita Papei Ioan Paul II în Israel.

2001 – Ofensiva armatei guvernamentale macedonene împotriva rebelilor albanezi din oraşul Tetovo.

2001 – Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul japonez Yoshiro Mori s-au angajat la Irkuţk, în Siberia, să continue eforturile în vederea semnării unui tratat de pace între cele două ţări.

2001 – Aproximativ 24 de milioane de norvegieni, danezi, suedezi finlandezi şi islandezi pot călători fără paşapoarte în celelalte zece ţări UE semnatare ale Convenţiei de la Schengen.

2002 – A avut loc, la Bucureşti, summitul Grupului de la Vilnius (Primăvara noilor aliaţi) ce a adus în discuţie extinderea Alianţei către Estul Europei şi aderarea statelor candidate la NATO, după evenimentele din 11 septembrie 2002 în care s-a confirmat interesul strategic pe care îl reprezintă zona Mării Negre (25-26).

2002 – Marea Britanie avertizează că îşi rezervă dreptul de a declanşa un atac nuclear asupra Irakului, în cazul în care arme chimice sau biologice sunt lansate asupra trupelor sau civililor britanici.

2002 – Astronomul britanic John Chambers, fost angajat al NASA, a descoperit că sistemul solar a cuprins odinioară o planetă asemănătoare cu Pămîntul, dar care a fost „înghiţită” de Soare, estimînd că acea planetă era mai mică decît Terra şi gravita în jurul lui Marte.

2002 – Reprezentanţii serviciilor secrete din 39 de ţări, printre care SUA, Japonia, Canada, Marea Britanie şi Austria, s-au reunit la St-Petersburg, fiind axată pe lupta antiteroristă.

2004 – Papa Ioan Paul al II-lea a primit în mod excepţional premiul german Carol cel Mare, care se decernează unei personalităţi ce şi-a adus contribuţia la unitatea Europei.

2004 – Comitetul Olimpic Român a instituit, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înfiinţare, Colanul cu insignă, distincţie acordată pentru performanţele ce contribuie la dezvoltarea mişcării sportive.

2004 – România a încheiat procesul de distrugere a minelor antipersonal, fiind detonate în poligonul de la Cislău (judeţul Buzău) ultimele 10 mine din stocul de 1.049.434 din dotarea MApN.

2004 – Premierul britanic, Tony Blair, a fost primit de preşedintele libian, colonelul Muammar Kadhafi, în apropiere de Tripoli, într-o vizită de normalizare a relaţiilor între Marea Britanie şi Libia.

2005 – Se deschide Expo Aichi 2005 – prima expoziţie mondială a secolului XXI, având ca temă Înţelepciunea naturii (Japonia, Aichi).

2007 – Premierul armean, Andranik Margarian, a murit în urma unui atac de cord. Margarian a devenit premier în anul 2000 (n. 1951).

2010 – A încetat din viaţă cercetătorul şi exploratorul Teodor Negoiţă, primul român care a ajuns la Polul Nord (n. 27 septembrie 1946).