Home » Știință » Concluzie alarmantă. Aproximativ „90-95% din populaţia globului nu ştie să gândească”

Concluzie alarmantă. Aproximativ „90-95% din populaţia globului nu ştie să gândească”

Publicat: 28.06.2015
Concluzie alarmantă. Aproximativ „90-95% din populaţia globului nu ştie să gândească”
Aproximativ "90-95% din populaţia globului nu ştie să gândească", susţine doctorul american Robert Swartz, de la "National Center For Teaching Thinking" din SUA, unul dintre cei 2.000 de experţi care vor lua parte la Conferinţa internaţională asupra gândirii, care va avea loc din 29 iunie până în 3 iulie în oraşul Bilbao, relatează vineri ziarul spaniol ABC.

„Puţină lume de pe planetă a învăţat să gândească într-o formă mai largă şi mai creativă (…)”, susţine specialistul în pedagogie, menţionând că „progresul omenirii depinde de acest tip de gândire”.

În opinia sa, responsabilitatea pentru actuala situaţie revine mai ales şcolii, care — deşi este complet diferită faţă de secolele anterioare — pune accentul pe memorizare şi nu pe raţionament şi rezolvarea creativă a problemelor.

Robert Swartz, care colaborează şi cu University of Massachusetts din Boston, este de părere că 99 % din problemele omului sunt de natură lingvistică şi, prin urmare, este imperios necesară o bună comunicare de la cea mai fragedă vârstă. Pe de altă parte, sistemul de învăţământ trebuie să formeze ‘subiecţi activi’, nu pasivi, care să nu se limiteze la recepţionarea de informaţii. Cheia este, potrivit lui, formarea tinerelor generaţii pentru a putea ‘gândi critic’.

Totodată, este nevoie să se stimuleze la cei mici empatia, pentru a putea astfel aprecia opiniile celorlalţi şi munca în echipă.

Aflată la cea de-a 17-a ediţie, conferinţa de la Bilbao va dezbate în legătură cu aplicarea gândirii în educaţie, afaceri, artă şi sport.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase