Prima pagină Stiinta

Cercetătorii au descoperit un efect nebănuit al probioticelor

Redactia Descopera.ro | 07.11.2015 | ● Vizualizări: 3473

Probioticele pot atenua simptomele rinitelor alergice şi ameliora astfel calitatea vieţii în perioada de polenizare, scrie vineri passionsante.be, menţionând un studiu publicat în International Forum of Allergy & Rhinology.

Meta-analiza cercetătorilor de la Universitatea Nashville (SUA) a comparat rezultatele câtorva sute de cercetări realizate pe această temă, care au vizat beneficiile administrării fie numai de probiotice, fie în asociere cu alte tratamente clasice ale febrei fânului (rinitei alergice). Au fost luate în considerare simptomele, impactul asupra activităţilor cotidiene, nivelul de imunoglobulină E (IgE — anticorpi determinanţi în rinita alergică).

Concluzia a fost că majoritatea studiilor subliniază efectul extrem de benefic al probioticelor asupra intensităţii simptomelor şi, prin urmare, asupra calităţii vieţii. Dimpotrivă, nu se constată un efect semnificativ asupra nivelului de IgE. Autorii adaugă însă că sunt necesare studii suplimentare, de o calitate ştiinţifică ireproşabilă, până să se poată face recomandări oficiale.

Probioticele se găsesc îndeosebi în iaurturi, produsele lactate fermentate, precum şi sub formă de capsule, încheie passionsante.be.