Prima pagină Stiinta

După 11 ani de cercetări, oamenii de ştiinţă le dau o veste nu tocmai bună părinţilor: ce poate anunţa privirea nou-născutului

Redactia Descopera.ro | 07.12.2015 | ● Vizualizări: 3760

Faptul că un nou-născut poate privi un timp mai lung sau mai scurt un obiect sau o persoană ar putea anunţa viitoare probleme de comportament în copilărie - cel puţin aşa arată un nou studiu realizat de o echipă de cercetători italiano-britanică, publicat în Scientific Reports şi menţionat de fr.news.yahoo.com.

După ce au observat privirea unor bebeluşi de până la patru zile, cercetătorii italieni şi englezi le-au analizat comportamentul când au mai crescut. Au descoperit că nou-născuţii care au privit obiecte un timp mai scurt erau mai înclinaţi să aibă probleme de comportament mai târziu, în copilărie, între trei şi zece ani.

Oamenii de ştiinţă au început cercetarea în 2004, când profesorul Teresa Farroni a studiat atenţia vizuală a 180 de nou-născuţi într-o maternitate din Italia. Cercetătorii le-au arătat imagini bebeluşilor, analizând capacitatea de concentrare a fiecăruia. Când copiii au avut trei-zece ani, au fost contactate din nou 80 de familii pentru continuarea studiului. Părinţii copiilor au completat chestionare având ca temă comportamentul celor mici, precizând îndeosebi capacitatea lor de a-şi controla emoţiile sau de a avea o fire dificilă.

Dr Angelica Ronald, principalul autor al studiului, a afirmat că, într-o anumită măsură, cercetarea a eliminat influenţa mediului asupra comportamentului copiilor. Ea a adăugat că, pentru prima oară, 's-a arătat că există o legătură importantă între felul în care nou-născuţii privesc imaginile şi comportamentul şi temperamentul lor din copilărie'.

Sursa: Agerpres