Home » Știință » Trei matematicieni americani au făcut o descoperire ISTORICĂ . Aceasta este figura geometrică PERFECTĂ

Trei matematicieni americani au făcut o descoperire ISTORICĂ . Aceasta este figura geometrică PERFECTĂ

Publicat: 19.08.2015
Matematicienii americani au descoperit un nou tip de pentagon neregulat despre care au spus că are o formă "perfectă", deoarece noua figură geometrică rezolvă o problemă complexă din această disciplină de studiu, informează dailymail.co.uk.

Trei matematicieni americani au făcut istorie în matematică, anunţând recent că au descoperit un nou tip de pentagon. Atunci când aceste figuri geometrice sunt aşezate una lângă alta, datorită formei lor speciale, pot să acopere orice suprafaţă fără să se suprapună şi fără să lase spaţii libere în interiorul suprafeţei respective.

Este vorba de un nou tip de „mozaicare pentagonală”, potrivit matematicienilor americani, iar noua formă descoperită de ei reprezintă cel de-al 15-lea tip de pentagon neregulat care este capabil de o astfel de performanţă. Precedentul pentagon de acest tip a fost descoperit în urmă cu 30 de ani.

Mozaicarea este procedeul de împărţire a unei suprafeţe plane utilizând una sau mai multe figuri geometrice, numite elemente de mozaicare, fără niciun fel de suprapuneri sau spaţii libere.

În universul ştiinţific, noua descoperire matematică echivalează cu identificarea unei noi particule atomice.

Descoperirea a fost realizată de cercetătorii de la Universitatea Washington cu ajutorul unui program computerizat.

Matematicienii americani spun că noul tip de pentagon va avea aplicaţii practice în numeroase domenii de activitate, inclusiv în construcţii, biochimie şi design structural.

În timp ce triunghiurile şi pătratele pot fi dispuse în anumite cazuri pentru a putea să acopere spaţii limitate ca formă şi dimensiuni, savanţii au dovedit deja din punct de vedere matematic că poligoanele complexe cu mai mult de şase laturi nu pot face acest lucru.

Acoperirea completă a unei suprafeţe date cu ajutorul unor pentagoane neregulate s-a dovedit o problemă extrem de dificilă pentru toţi matematicienii din ultimul secol şi foarte puţini dintre ei au reuşit să găsească o rezolvare.

Un matematician german a descoperit cinci pentagoane neregulate care acoperă perfect orice suprafaţă, în 1918, iar o soţie casnică din San Diego a descoperit apoi alte cinci pentagoane de acest tip. Cel mai recent pentagon de acest tip, al 14-lea, a fost descoperit în urmă cu 30 de ani.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase