Home » Știință » Această pastilă luată des de mulţi români reduce riscul de cancer la un anumit tip de persoane

Această pastilă luată des de mulţi români reduce riscul de cancer la un anumit tip de persoane

Această pastilă luată des de mulţi români reduce riscul de cancer la un anumit tip de persoane
Publicat: 19.08.2015
Aspirina reduce riscul de cancer colorectal la persoanele obeze cu sindromul Lynch, care sunt predispuse genetic la acest gen de tumoră, potrivit unui studiu internaţional publicat în revista americană Journal of Clinical Oncology, informează AFP.

Cei 937 de pacienţi din 16 ţări participanţi la acest studiu, nu toţi obezi, au luat de două ori pe zi aspirină (600 mg) timp de doi ani sau placebo.

Rezultatele au arătat că persoanele obeze prezintă un risc de 2,75 ori mai mare să dezvolte cancer de colon. Însă în grupul de participanţi care a luat aspirina riscul este acelaşi, fie că sunt obezi sau nu.

„Aceste rezultate sunt importante pentru persoanele care suferă de sindromul Lynch, dar şi pentru restul populaţiei din care o mare parte este supraponderală, iar acest studiu sugerează că riscul crescut de cancer care însoţeşte excesul de greutate poate fi anulat luând aspirină”, a spus Sir John Burn, profesor de genetică clinică la Universitatea din Newcastle, care a condus studiul clinic.

„Această cercetare confirmă alţi indici care leagă o inflamaţie crescută de un risc mai mare de cancer”, a adăugat el. „Obezitatea intensifică răspunsul inflamator al organismului, iar aspirina pare să contracareze acest proces”, a explicat Sir John Burn.

Un alt studiu clinic mai extins, cu 3.000 de participanţi, este programat pentru a testa efectele diferitelor doze de aspirină, au informat cercetătorii.

Profesorul Burn nu recomandă totuşi consumul regulat de aspirină fără consultarea unui medic, din cauza riscului crescut la unele persoane de hemoragii gastro-intestinale şi ulcer, mai notează AFP.

Sursa: Agerpres

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase