Home » Știință » IZVORUL care transformă orice obiect în piatră – FOTO

IZVORUL care transformă orice obiect în piatră – FOTO

Publicat: 22.08.2015
Unul dintre cele mai bizare locuri de pe Pământ, care reprezintă, totodată, şi o atracţie turistică extraordinară se află în Marea Britanie, pe malurile râului Nidd, în apropierea oraşului Knaresborough.

Este vorba de un izvor a cărui apă bogată în minerale transformă orice obiect lăsat aici în piatră. Mult timp s-a crezut că acest loc a fost blestemat de diavol, astfel că oamenii îl evitau.

Cea mai veche referinţă legată de acest loc îi aparţine lui John Leyland, anticarul regelui Henric al VIII-lea, care a vizitat fântâna. Potrivit acestuia, existau oameni care veneau să bea şi să spele cu apa din ea deoarece credeau că are puteri miraculoase pentru organism. Inclusiv el a băut din fântână.

Legenda vorbeşte despre faptul că într-o peşteră din apropierea izvorului s-ar fi născut în 1488 vrăjitoarea Mama Shipton, foarte cunoscută pentru predicţiile sale în Regatul Unit. Precum Nostradamus, Mama Shipton ar fi prezis marele incendiu de la Londra, din 1666, înfrângerea Armadei Spaniole în 1588, precum şi apariţia telefoanelor mobile. Pe măsură ce a crescut popularitatea Mama Shipton, a crescut şi faima fântânii care pietrifică.

Oamenii de ştiinţă au venit cu o explicaţie asupra magiei din spatele procesului de pietrificare. După ce au analizat apa au constatat că în ea există o concentraţie de minerale foarte mare, iar în momentul în care obiectele intră în contact cu lichidul se creează o coajă tare de minerale foarte asemănătoare cu forma stalactitelor şi stalagmitelor din peşteră. Totuşi, ce este uimitor, iar oamenii de ştiinţă nu au încă un răspuns, este viteza cu care are loc o pietrificare, aceasta având loc într-un timp mult mai scurt decât s-ar estima luând în calcul toată concentraţia bogată de minerale din zonă. De exemplu, un ursuleţ de pluş se transformă în piatră în circa 3-4 luni.

Sursa Foto

Sursa: Amusing Planet

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase