Home » Știință » Unde ne PLACE să fim atinşi şi de cine. Rezultatul neaşteptat al unui studiu efectuat pe 1300 de oameni

Unde ne PLACE să fim atinşi şi de cine. Rezultatul neaşteptat al unui studiu efectuat pe 1300 de oameni

Publicat: 07.11.2015
După o serie de experimente ce au avut menirea să depisteze unde şi de cine ne place să fim atinşi, cercetătorii au făcut câteva descoperiri suprinzătoare şi câteva intuitiv evidente.
Femeilor le plac mai mult atingerile decât bărbaţilor şi astfel permit să fie atinse pe o suprafaţă mai mare a corpului decât aceştia. Bărbaţii se simt mult mai confortabil când sunt atinşi de o femeie decât de un alt bărbat. Tot aici, însă, bărbaţii se simt mai confortabil să fie atinşi de un necunoscut decât de o femeie. 
 
 
Zonele evidenţiate cu albastru şi negru sunt considerate drept zone tabu, persoanele cu care te afli în relaţia indicată în imagine nu au voie să te atingă în acea zonă. Eticheta albastră şi cea roşie semnifică subiecţi de sex masculin, respectiv de sex feminin
 
Cercetătorii de la Universitatea Aalto din Finlanda şi cei de la Universitatea Oxford, din Marea Britanie, au efectuat un studiu pe un eşantion de 1.368 de persoane. Participanţilor li s-au oferit imagini ale siluetelor din faţă şi din spatele coprului uman, însoţite de cuvinte precum membri ai reţelelor sociale, membri de familie, prieteni, cunoscuţi şi străini. Aceştia au fost rugaţi să coloreze regiunile corpului în funcţie de gradul de atingere pe care îl acceptă de la persoanele de mai sus.
 
 
Puncte fierbinţi
 
Partenerul a fost lăsat să atingă aproape orice zonă a corpului. Rudele şi cunoştinţele mai apropiate au fost “lăsate să atingă” capul şi trunchiul, în timp ce străinii au avut voie să atingă numai mâinele.
 
Zonele care au fost interzise pentru a fi atinse de membrii familiei şi bărbaţii din familie sunt zonele genitale, dar şi fesele în cazul bărbaţilor cu privire la membrii familiei extinse, cunoştinţe şi străini.
 
Interesant este faptul că în cazul ”prietenilor” din reţelele sociale nu au fost identificate zone în care subiecţii ar fi preferat să fie atinşi. Cu cât este mai strânsă legătura emoţională, cu atât zona corporală pentru atingeri este mai mare.
 
“Unele răspunsuri în ce priveşte zona de atingere sunt în totalitate dependente de context.  Dacă faci lucrul acesta în laborator, rogi oamenii să-şi imagineze, este mai greu să ai un răspuns valoros”, afirmă neurobiologul David J. Linden, autor al cărţii “Atingere: Ştiinţa mâinii, inimii şi minţii”.
 
 
Căutarea plăcerii
 
“Diferite părţi ale pielii permit diferite tipuri de atingere”, a spus Linden. “În creier, există o bază biologică diferită. În general, simţim ororare în faţa gândului de a fi atinşi sexual de străini – şi femeile sunt mai dezgustate decât bărbaţii. Organele sexuale se consideră a fi vulnerabile şi se încearcă protejarea lor”.
 
“Ştim că o atingere pe organele genitale se simte diferit decât oriunde pe corp. Dacă am lua pielea de pe organele genitale şi ne vom uită la ea sub un microscop, am vedea ceva asemănător unor terminaţii nervoase încolăcite, acesta ar fi argumentul de ce ne place să fim atinşi mai mult pe spate decât pe buze”, a spus Linden.
 
 
Străinul periculos
 
Bărbaţii şi femeile au idei diferite în ceea ce priveşte violenţa sexuală. “Din punct de vedere evolutiv, este logic că femeilor le va fi frică de a fi atinse de străini. Femeile au evoluat drept nişte mecanisme pentru care e dificil să se împerecheze cu un necunoscut, din frica unui viol. Cu toate acestea, atingerile între prieteni sunt ceva natural pentru ele. Femeile tind să se împrietenească, folosind această relaţie ca un tampon împotriva stresului. Atingerile oferă o mare doză de dopamină, “hormonul bunului-simţ”, afirmă expertul în relaţiile umane Wendy Walsh, una dintre autorii studiului.  
 
“Barbaţii, pe de altă parte, au tendinţa de a fi mai puţin selectivi cu cei cu care se împerechează. Deci, este evident motivul pentru care atingerile unui străin cresc şansele unei ocazii sexuale”, afirmă Wendy Walsh.
 
“Particiopanţii au fost selectaţi din ţări în care atingerile sociale sunt premise. Acest studiu nu este valabil şi pentru alte grupuri religioase: evreii ortodocşi sau musulmanii devotaţi, spre exemplu”, afirmă Linden. Participanţii pentru studiu au fost selectaţi din 5 ţări europene precum: Finlanda, Franţa, Italia, Rusia şi Marea Britanie.
 
Sursa: CNN
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase