Home » Știință » NASA ar putea începe construirea avioanelor civile ale viitorului – FOTO

NASA ar putea începe construirea avioanelor civile ale viitorului – FOTO

Publicat: 29.02.2016
Dacă bugetul federal al Statelor Unite va fi votat în varianta propusă în acest an, NASA va primi undă verde pentru a revoluţiona industria aeronautică în următorii 10 ani, prin construirea unor avioane civile experimentale care să producă mai puţine emisii, zgomot şi care să folosească mai puţin combustibil decât modelele actuale de pe piaţă.

Ambiţiosul proiect se numeşte „New Aviation Horizons” şi îşi propune să proiecteze, să construiască şi să testeze o serie de aparate de zbor numite „X-planes”. Aceste avioane experimentale vor testa fezabilitatea unor tehnologii de ultimă oră, design şi materiale revoluţionare iar NASA consideră că ele vor face posibilă trecerea rapidă spre sectorul comercial.

Ceea ce se doreşte este construirea de avioane mai puţin agresive pentru mediul înconjurător şi mai sigure pentru transportul aerian, contribuind totodată la revitalizarea unui domeniu esenţial pentru economia SUA.

Printre inovaţiile care vor fi făcute se numără folosirea de aliaje ultrauşoare pentru fuselaj şi motoare, crearea unui design diferit al turbinelor care să îmbunătăţească propulsia şi să diminueze zgomotul şi, de asemenea, un nou concept de design pentru forma aripilor care să sporească viteza de deplasare. NASA estimează că implementarea acestor noi tehnologii va ajuta la economisirea a 10 miliarde de dolari anual în industria aeronautică.

Unul dintre modelele avute în vedere este un hibrid care să contopească designul aripilor cu fuselajul. Inginerii cred că astfel pot reduce consumul de combustibil şi emisiile nocive, la fel şi zgomotul produs de avion la decolare şi aterizare.

Un alt model experimental este un avion supersonic de mici dimensiuni, de tip business jet, care să funcţioneze pe bază de bio-combustibil. Forma acestuia ar face posibil ca boom-ul sonic produs de aeronavă să nu fie auzit de la sol. Dacă bugetul este aprobat şi lucrările încep imediat, primul test de zbor ar putea fi efectuat în 2020.

Sursa: Rador

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase