Prima pagină Stiinta

Savanţii americani au făcut un nou pas în aflarea originii Căii Lactee. Cum s-a format galaxia noastră?

Alin Motogna 03.12.2016 | ● Vizualizări: 2528
Producerea unei nove (Foto:gizmodo.com/NASA/Casey Reed)     + zoom
Galerie foto (1)

Un rol important procesul de formare a galaxiei noastre l-au avut exploziile stelare.

O echipă de cercetători din cadrul Universităţii de Stat din Michigan, SUA, încearcă să afle noi informaţii referitoare la modul în care s-a format galaxia noastră, studiind particulele de praf cosmic aduse pe Terra de meteoriţi. Savanţii susţin că materialul analizat a rezultat în urma unor explozii stelare, care au avut loc cu mult timp înainte de formarea Soarelui.

Oamenii de ştiinţă americani îşi îndreaptă eforturile pentru a afla dacă particulele studiate au apărut ca urmare producerii unor nove. Aceste fenomene sunt, de fapt, nişte explozii termonucleare, care au loc pe suprafaţa unei stele de mici dimensiuni, parte a unui sistem binar.

Cercetătorii susţin că în urma producerii unei astfel de explozii este produs material stelar sub formă de praf şi gaz. Din câte se pare, o parte din acesta s-ar fi răspândit în zona din Univers în care se află Calea Lactee, contribuind la crearea acesteia.Pe parcursul efectuării studiului, specialiştii din Michigan au aflat că procesul de formare a materialului analizat era unul ciclic. În mod concret, atunci când stelele îşi încetează activitatea, ele eliberează praf şi gaz, care contribuie la apariţia unor alte stele şi planete.

Pentru a obţine acest rezultat, echipa de cercetare a realizat un experiment, în cadrul căruia a creat şi a studiat nucleele care au cea mai puternică influenţă în producerea izotopilor de silicon formaţi în timpul exploziilor stelare. Specialiştii au aflat, astfel, că praful cosmic apărut înainte de formarea Soarelui conţinea cantităţi însemnate de izotopi de silicon-30, un element chimic întâlnit destul de rar pe Terra.

Savanţii americani cunosc faptul că izotopul identificat a rezultat ca urmare a producerii unei nove, însă, momentan, nu ştiu în ce cantităţi a fost acesta produs. Prin urmare, originea particulelor de praf stelar formate înainte de apariţia Soarelor rămâne, deocamdată, incertă.

Sursa: techtimes.com

Vă mai recomandăm şi: Unul dintre cele mai bizare studii ale cercetătorilor englezi: Golurile marcate de Leicester City produc CUTREMURE de pământ

                                 A apărut Jetpack-ul ADEVĂRAT. Zboară cu viteze incredibile şi e mai sigur decât precedentele invenţii. FOTO+VIDEO

                                    Revoluţie în industria robotică. Ea este Nadine, robotul umanoid setat pentru a îngriji. Vorbeşte, analizează şi are memorie. FOTO+VIDEO