Home » Știință » Acest dispozitiv minuscul este de 12 ori mai eficient în tratarea unei boli cu o rată mică de supravieţuire până acum. ”Tumorile s-au micşorat, iar metastazele au scăzut” – FOTO

Acest dispozitiv minuscul este de 12 ori mai eficient în tratarea unei boli cu o rată mică de supravieţuire până acum. ”Tumorile s-au micşorat, iar metastazele au scăzut” – FOTO

Publicat: 20.04.2016
Un mic dispozitiv implantabil ar putea transforma tratamentul cancerului pancreatic.

Cercetătorii anunţă că, în testele efectuate pe şoareci, filmul subţire a fost de până la 12 ori mai eficient decât tratamentele standard de chimioterapie.

O parte a problemei în lupta împotriva cancerului pancreatic este dificultatea de a livra medicamentele necesare chimioterapiei la pancreas, care este situat adânc în interiorul abdomenului. Această opţiune de tratament ar putea avea un impact imens.

Echipa de la MIT a dezoltat această tehnologie de-a lungul ultimilor trei ani, bazându-se pe un polimer flexibil numit PLGA, care este deja utilizat pe scară largă pentru livrarea medicamentelor şi pentru diverse alte aplicaţii medicale.

Filmul este rulat într-un tub îngust şi injectat printr-un cateter (un proces destul de simplu), după care se desface şi luptă cu tumorile. Medicamentele sunt încorporate în acel film subţire, apoi sunt eliberate treptat, pe o durată predeterminată de timp.

Dispozitivul ingenios secretă medicamentul numai pe partea ataşată tumorii, ceea ce înseamnă că efectul asupra organelor din jur este minim.

„Dispozitivul nostru poate realiza o eliberare localizată de medicamente  pentru a controla progresia tumorii şi micşorările potenţiale ale tumori pană la dimensiunea când un chirurg o va putea elimina”, a declarat un cercetător din echipă, Laura Indolfi.

În grupuri de şoareci care poartă tumori pancreatice umane, creşterea tumorii a încetinit sau chiar s-a micşorat după ce a fost aplicat tratamentul cu noul dispozitiv. Mai mult de atât, a crescut cantitatea de ţesut necrozat, iar celulele canceroase moarte s-au îndepărtat mai uşor, prin intervenţie chirurgicală. A mai fost înregistrat un alt succes, au fost reduse metastazele, care reprezintă creşterea tumorilor secundare în organele din apropiere.

„Această combinaţie de eliberare locală este cronometrată, controlată şi combinată cu utilizarea compuşilor critici. Acest dispozitiv ar putea rezolva problemele vitale în ce priveşte cancerul pancreatic, şi anume furnizarea medicamentelor necesare fără a întâmpina obstacole în terapia farmacologică”, a adaugat colegul ei, Elazer Edelman.

Nu este vorba doar de locaţia pancreasului, care face dificilă lupta împotriva acestui tip de cancer, ci despre faptul că tumorile pancreatice au câteva vase de sânge şi sunt adesea înconjurate de un strat gros şi fibros, care sunt dificil de penetrat de către medicamentele folosite în chimioterapie.

Chiar dacă medicamentele implicate sunt deja în uz, ar putea dura cel puţin cinci ani înainte ca acest tip de tratament să fie disponibil pentru pacienţi.

Cancerul de pancreas este una dintre afecţiunile maligne cele mai dificil de tratat şi cu o rată a mortalităţii extrem de ridicată pentru că, de cele mai multe ori, este diagnosticat în stadii avansate.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm şi aceste articole: 

Premieră URIAŞĂ! Terapia revoluţionară care a SALVAT pacienţi aflaţi în faza terminală de cancer. ”Datele sunt fără precedent”. VIDEO

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase